Cer drepturi egale în societate. La Chișinău a avut loc marșul femeilor de etnie romă
Se confruntă cu diverse forme de discriminare - la angajare, la studii sau chiar și atunci când ajung la cabinetele medicale. Vorbim despre femeile rome care au organizat un marș pentru drepturi egale și împotriva violenței. Acțiunea a fost organizată în contextul Zilei Internaționale a Romilor, zi în care această comunitate reiterează ideea unei societăți incluzive.
Elena Bogdan este angajată ca mediator comunitar în orașul Hâncești și spune că pe parcursul carierei sale a fost discriminată. Mai mult, femeia are două fete. Deși au obținut studii superioare, s-au confruntat cu discriminarea atunci când cele două au dorit să se angajeze.
„Eu am două fete, s-au dus și au făcut studiile și când au mers să se angajeze la muncă li s-a spus că nu avem locuri vacante, asta este o discriminare, în urma lor a plecat altă persoană și a fost primită. Problema romilor este ca femeia să fie ascultată”, a subliniat Elena Bogdan, mediator comunitar.
La eveniment au participat femei rome din Republica Moldova și din Ucraina, care spun că sunt discriminate în societate, altele însă au demonstrat că și romii își au locul în societate.
„Este foarte important ca femeile de etnie romă să cunoască, că au drepturi egale și, conform drepturilor, să fie incluse în orice activitate și participare civică. Este foarte important ca să fie instituționalizate în grădinițe și această oportunitate să fie oferită la toate familiile rome vulnerabile”, a precizat Victorina Luca, membră a Consiliului pentru egalitate.
„Activez în calitate de mediatoare comunitară în comuna Cărpineni. Nu mi-a fost ușor; inițial, nu am fost acceptată. Consilierii spuneau că ”nu vrem țigani în primărie”. Chiar dacă suntem romi, trebuie să fim mândri și să spargem acele stereotipuri că femeile fură, mint”, a relatat o femeie.
Marșul este o tradiție de Ziua Internațională a Romilor, marcată în fiecare an la 8 aprilie, iar acesta este susținut și de organizațiile internaționale din Republica Moldova. Acestea au mers la Președinție, Parlament și Guvern pentru a cere drepturi egale.
„Problematica femeilor rome este una foarte complexă și eu cred că femeile rome rămân să se confrunte cu discriminarea, cu șanse inegale atunci când vine vorba de acces la servicii”, a menționat Elena Sîrbu, președinta Platformei femeilor rome.
„Scopul acestui marș este de a celebra Ziua Internațională a Romilor, dar și de a sensibiliza opinia publică despre dificultățile, dar și problemele cu care se confruntă comunitatea romă, inclusiv discriminarea femeilor rome. Aici mă refer la subiecte ce țin de egalitatea de gen, de eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”, a declarat coordonatoarea UN Women, Nighina Azizov.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova trăiesc peste 100.000 de etnici romi.
Cu un mesaj de felicitare de Ziua Internațională a Romilor a venit șefa statului, Maia Sandu. Aceasta a scris că astăzi tot mai mulți reprezentanți ai comunității rome participă la viața societății, iau parte la procesul decizional, au acces la posturi și funcții în stat.
„Istoria și cultura neamului din care vă trageți obârșia au o valoare inestimabilă pentru moștenirea noastră europeană, care celebrează și prețuiește diversitatea. Ziua Internațională a Romilor este încă un prilej de conștientizare a nevoii de comuniune, de înțelegere și întreprindere a tuturor acțiunilor pentru combaterea discriminării și asigurarea integrării în societate”, a notat Maia Sandu.