Rușii protestează după inundațiile din regiunea Orenburg. Manifestanții cer despăgubiri
Rușii din orașul Orsk s-au adunat luni într-un protest rar, cerând despăgubiri în urma prăbușirii unui baraj și a inundațiilor ulterioare în regiunea Orenburg, în apropiere de granița cu Kazahstanul, scrie AP.
Sute de persoane s-au adunat luni în fața clădirii administrative din Orsk, a anunțat agenția de știri de stat rusă Tass, în timp ce videoclipuri partajate pe canalele de socializare rusești arătau oameni scandând: „Putin, ajută-ne”” și „Rușine!”.
Inundațiile, provocate de creșterea nivelului apei în râul Ural, au forțat peste 4.000 de persoane, inclusiv 885 de copii, să fie evacuați în regiunea Orenburg, a declarat duminică guvernul regional. Tass a declarat luni că aproximativ 10.000 de locuințe, inclusiv aproximativ 7.000 în Orsk, au fost inundate și că apele continuă să crească în oraș. Imagini din Orsk și Orenburg au arătat cum apa scufundă parțial clădiri, inclusiv case de locuit, precum și câmpurile din apropiere.
Guvernul Rusiei a declarat duminică situația din zonele afectate de inundații din Orenburg ca fiind o urgență federală, iar în alte trei regiuni sunt în curs de pregătire pentru posibile inundații, potrivit presei de stat.
În urma protestului, Tass a relatat că guvernatorul regiunii Orenburg, Denis Pasler, a promis plăți compensatorii de 10.000 de ruble pe lună (aproximativ 108 dolari) timp de șase luni pentru persoanele care au fost forțate să își părăsească locuințele din cauza inundațiilor.
Pagubele totale provocate de inundații în regiune sunt estimate la aproximativ 21 de miliarde de ruble (227 de milioane de dolari), a declarat duminică guvernul regional.
Orașul Orsk, la mai puțin de 20 de kilometri la nord de granița cu Kazahstanul, a fost cel mai afectat de inundațiile care au provocat vineri ruperea unui baraj, potrivit primarului din Orsk, Vasili Kozupitsa.
O anchetă penală a fost lansată pentru a investiga suspiciunile de încălcare a normelor de construcție care ar fi putut cauza ruperea barajului. Autoritățile locale au declarat că barajul poate rezista la niveluri de apă de până la 5,5 metri.
Sâmbătă dimineață, nivelul apei a ajuns la aproximativ 9,3 metri și continua să crească, a declarat Kozupitsa. Duminică, nivelul din Orsk a ajuns la 9,7 metri, potrivit site-ului rusesc de informații despre nivelul apei AllRivers.
Autoritățile din Orsk au anunțat că patru persoane au murit, dar au precizat că decesele lor nu au legătură cu inundațiile.
Desemnarea situației ca fiind o urgență federală reflectă riscul de inundații dincolo de regiunea Orenburg
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că președintele rus Vladimir Putin a discutat cu șeful Ministerului pentru Situații de Urgență, precum și cu șefii regiunilor Kurgan și Tiumen, situate în zona Munților Ural, pentru a vorbi despre situație și despre „necesitatea... adoptării rapide a unor măsuri de asistență pentru oameni și posibila lor evacuare”.
Râul Ural, cu o lungime de aproximativ 2.428 de kilometri, curge din secțiunea sudică a Munților Ural până la capătul nordic al Mării Caspice, traversând Rusia și Kazahstanul.