Social

Locuitorii din opt localități vor beneficia de un drum renovat după standarde europene

Locuitorii din opt sate se vor bucura de un nou drum care va fi construit după standarde europene. Este vorba despre segmentul de drum național care leagă orașul Hâncești de șoseaua Leușeni-Chișinău. Lucrările de reparație ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie. În total, peste 21 de mii de persoane vor avea acces la facilitățile infrastructurii modernizate.

Segmentul de drum care urmează să fie reparat capital traversează opt localități. Este vorba despre satele Anini, Rusca, Lăpușna, Pervomaiscoe, Strâmbeni, Onești, Sofia, precum și o parte a orașului Hâncești.

„Drumul are o lungime de 37 de kilometri și este unul de importanță națională, deoarece face legătura cu vama Leușeni. Conform planului de reabilitare, carosabilul urmează să fie lărgit. Totodată, vor fi reparate si cele trei poduri de pe acest traseu. După renovare aici vor fi instalate stații moderne de așteptare și vor fi amenajate treceri de pietoni cu semafoare”, a relatat Doina Ivanov, jurnalist Moldova 1.

Locuitorii din zonă spun că drumul nu a mai fost renovat de mai bine de 50 de ani și se află într-o stare deplorabilă. De-a lungul timpului, pe acest tronson s-au făcut doar unele lucrări cosmetice.

VOX:

„Cred că este o necesitate stringentă, e drumul Leușeni-Hâncești, când este vreun accident și se închide poltava, se circulă pe aici. De la drumuri practic se începe tot, chiar și când vine o ambulanță, pompierii. Eu acum două săptămâni, din cauza la acest drum am făcut un accident rutier, aici nu departe.”;

„Mașinile le stricăm foarte des și plătim din buzunar. Chestia este că ne promit în fiecare an, chiar și anul ăsta au spus că se vor apuca de reparație, dar nu cred.”;

„De când mă știu eu, drumul ăsta așa a fost, de când sunt în sat aici, drumul așa a fost și nu s-a reparat. S-au mai astupat găurile, dar asfalt nu am văzut să pună pe el. Mergem mai încet că nu-i comod de mers, așa cum e pe drumurile calitative”.

Proiectul va fi realizat de o companie turcească. Administrația de Stat a Drumurilor a transferat deja în conturile acesteia 10 la sută din suma totală necesară, pentru ca muncitorii să poată pregăti șantierul.

„Finalizarea contractului se preconizează a fi la sfârșitul anului 2027. Deci, durata lucrărilor va fi undeva doi ani și ceva. Mai este prevăzută construcția unor ziduri de sprijin în serpentine, acolo sunt riscuri de alunecări de teren. Drumul va fi conform standardelor europene”, a relatat Liuba Țurcan, reprezentantă ASD.

Costul total al lucrărilor se ridică la 39 de milioane de euro. Banii au fost oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Citește mai mult