Cultură

La Cahul a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineri „Primăvara Teatrală”

Creativitatea, fantezia, bucuria de a juca și a improviza în scenă și, desigur, aplauzele spectatorilor au fost componentele primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineri „Primăvara Teatrală” care a avut loc la Cahul. Evenimentul a reunit 14 trupe de teatru de pe ambele maluri ale Prutului, care au jucat spectacolele pe scena Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul.

visitcahul.md
Sursa: visitcahul.md

Festivalul a debutat cu spectacolul „Cenușăreasa", montat la Teatrul-studio „Masca” din Cahul. Regia este semnată de actrița Alina Carp, coordonatoarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret „Primăvara teatrală”.

„De câțiva ani, merg la mai multe festivaluri și concursuri și în România și m-am gândit: de ce să nu facem la sudul Moldovei un astfel de festival unde să vină lumea la noi, unde să nu ne cunoască doar pe noi, dar să cunoască și cultura noastră, municipiul nostru? Avem copii talentați, aici, la Cahul, avem oameni de cultură frumoși, mărinimoși și, mai ales, suntem capitală culturală anul acesta”, a relevat Alina Carp, coordonatoarea Festivalului „Primăvara teatrală”.

Despre valori, frumusețe sufletească, prietenie și generozitate a fost și spectacolul prezentat de copiii din Pașcani, România. Prestația scenică deosebită le-a fost răsplătită cu aplauze și zâmbete.

VOX: „Sunt prima oară la Cahul, îmi place foarte mult cum arată locul acesta, este plin de artă.”;

„Am venit la Cahul pentru că iubim teatrul, pentru că, prin teatru, putem să fim oricine dorim.”;

„Cahulul e un oraș foarte frumos și oamenii sunt foarte drăguți”.

Rând pe rând, în scenă au evoluat cele 14 colective din Republica Moldova și din România. 170 de copii, pasionați de arta teatrală, ghidați de entuziaști care fac adevărate minuni pentru educația artistică a tinerei generații.

„Suntem foarte bucuroși că aducem bucurie lumii. Noi tindem spre asta, să facem lumea mai frumoasă prin teatru”, a declarat regizorul Teatrului „Ghioceii” din Mingir, Hâncești.

„Teatrul este casa noastră, este ca o familie în care ne regăsim și ne arătam fiecare talentul”, a spus o participantă.

Festivalul s-a desfășurat pe scena Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul. A pus umărul la buna lui organizare Primăria municipiului Cahul și Centrul Național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial. Viitoarele ediții vor fi cu adevărat internaționale, promit organizatorii.

Directoarea Palatului de Cultură din municipiul Cahul, Rodica Panașescu, a menționat că „anul acesta, așa cum este prima ediție, am început cu prietenii noștri de peste Prut, deoarece ei sunt ai noștri”.

„Cu siguranță, la următoarea ediție vom invita trupe și din alte țări și, cu siguranță, „internațional” va suna cu adevărat internațional”, a subliniat Rodica Panașescu.

O surpriză plină de culoare a fost expoziția de lucrări ale tinerelor talente de la Școala de Arte Plastice din Cahul. Alte detalii despre prima ediție a Festivalului „Primăvara teatrală” de la Cahul aflați pe 27 aprilie la Moldova 1, în emisiunea „Cultura”.

visitcahul.md
Sursa: visitcahul.md
visitcahul.md
Sursa: visitcahul.md
visitcahul.md
Sursa: visitcahul.md
visitcahul.md
Sursa: visitcahul.md

Citește mai mult