Politic

Peste 200 de edili au participat la Summitul Internațional al Primarilor. Maia Sandu: „Este prilej excelent pentru crearea parteneriatelor între orașele europene”

Peste 200 de primari și lideri regionali din șapte țări s-au reunit la primul Summit Internațional al Primarilor care se desfășoară în țara noastră. Astfel, aceștia au avut posibilitatea să cunoască, dar și să împărtășească bunele practici în domeniul dezvoltării localităților. Unii primari au reușit să discute și despre unele proiecte care urmează să fie implementate în localitățile pe care le conduc. Prezentă la eveniment, Maia Sandu a subliniat că summitul reprezintă un prilej excelent pentru crearea parteneriatelor între orașele europene.

Cea de-a cincea ediție a summitului s-a desfășurat în localitatea Dănceni. La eveniment au participat aproximativ 100 de primari din Republica Moldova care au stabilit noi parteneriate și proiecte.

Avem o grupă creșă renovată în grădinița "Albinuța" cu sprijinul fraților noștri de peste Prut. Urmează acum să construim o scenă de vară în localitate cu sprijinul primăriilor din România și a Departamentului Relații cu Republica Moldova”, a relatat primarul satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda.

Noi, fiind o țară mai mică, încercăm să găsim formule și pe partea vestică și pe partea estică, mă refer aici la Ucraina. Bunele parteneriate vor fi și ca soluție de aplicare a soluțiilor ulterioare în cadrul spațiului european, mai multe linii de finanțare”, a declarat primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari.

Prezenți la Summit au fost și 60 de aleși din Ucraina, printre care și primari din Lvov și Nikolaev. Chiar dacă sunt nevoiți să muncească în condiții de război, ei spun că sunt gata să ofere sprijin și asistență colegilor din Republica Moldova.

Astăzi noi ne facem griji pentru voi și eu văd cum Moldova ajută Ucraina. Astăzi, Rusia atacă Ucraina fizic, iar Moldova e atacată informațional. De aceea, trebuie să ne ținem împreună și să construim aceste poduri de parteneriate între comunitățile ucrainene și cele moldovenești”, a spus primarul orașului Lvov, Ucraina, Andri Sadovyi.

Provocările globale necesită soluții locale și lideri locali ca dumneavoastră sunt în prima linie, cea mai importantă este protecția democrației. Vreau să vă felicit pe dumneavoastră și Ucraina pentru progresul făcut spre integrarea europeană și făcând acest lucru în parteneriat unii cu ceilalți”, a menționat oficialul american, Ned Price.

N-au lipsit nici aleșii locali din România. Aceștia spun că au venit cu mai multe propuneri de proiecte, care pot fi lansate în țara noastră.

Mă bucur mult că avem primari din România care pot să povestească despre poveștile de succes pe care le avem în România și care continuăm să le avem, în același timp să se creeze relații cât mai trainice cu aleși locali din Moldova”, susține ambasadorul României, Cristian Leon-Țurcanu.

Am venit să prezint proiectele pe care le avem, să lansăm invitații către primarii pe care îi avem la eveniment pentru a colabora, a împărți și a pune în comun experiențe și soluții și totodată pentru a-i invita și la Brașov la Forumul Orașelor Verzi, pe care îl organizăm în fiecare an în toamnă”, a comunicat primarul orașului Brașov, România, Allen Coliban.

Președinta Maia Sandu a îndemnat aleșii locali din țară să creeze parteneriate cu primarii din alte state, ai căror beneficiari să fie oamenii.

Summitul Internațional al Primarilor constituie un excelent prilej pentru a exemplifica puterea parteneriatelor deja existente între orașe din Uniunea Europeană și orașe din Ucraina sau țara noastră. Suntem aici ca oamenilor să le meargă mai bine”, a conchis șefa statului.

Lansat în 2016 în Ucraina, evenimentul este găzduit de Republica Moldova, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în țara vecină. Principalele subiecte discutate au fost inovațiile locale, creșterea atractivității pentru capitalul uman și dezvoltarea profilului economic, dar și reconstrucția Ucrainei. În total, au fost prezenți aleși locali din șapte țări. Este vorba despre Polonia, Suedia, Italia, Germania, Ucraina, Republica Moldova și România.

Citește mai mult