Social

BNS a anunțat primele informații despre numărul persoanelor și locuințelor recenzate

În primele patru zile de la începerea recensământului, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, iar circa 127 de mii de persoane au completat chestionarele. Datele au fost prezentate de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit șefului BNS, atât subiectele, cât și întrebările din chestionarele de recensământ, au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale privind recensământul populației și locuințelor urmând și recomandările internaționale. Au fost luate de asemenea în considerare și chestionarele de recensământ din anii 2004 și 2014, pentru asigurarea comparabilității datelor cu recensămintele precedente. De asemenea, potrivit acestuia întrebările din chestionare au fost pe larg consultate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022.

Totodată, Oleg Cara a menționat că un mare avantaj al recensământului din acest an este desfășurarea acestuia în format digital.

„Această modalitate oferă posibilitatea ca interviul să fie mai eficient, iar timpul de culegere a informației să fie mai restrâns. Luând în considerație faptul că la unele întrebări care sunt relevante pentru unele persoane nu sunt relevante pentru altele, în cazul acesta numărul de întrebări va fi mai mare sau mai mic. Acest chestionar electronic oferă posibilitatea de a utiliza trecerea de la o întrebare la alta”, a precizat șeful BNS.

Acesta a explicat în cadrul conferinței de presă ce înseamnă miezul nopții dintre 7 și 8 aprilie 2024 și de ce se utilizează la recensământ. Potrivit lui, conform cadrului normativ și standardelor internaționale, orice recensământ prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment de referință.

„Modalitatea de a fixa un punct în timp, este una necesară. Recensământul oferă o imagine în timp la un moment anumit. Iar punctul acesta este începutul primei zile de recenzare. În cadrul recensământului din 2024, momentul de referință este 8 aprilie”, a punctat directorul BNS.

De asemenea, acesta a subliniat că datele recensământului sunt strict confidențiale și sunt protejate prin lege, iar personalul care culege date „nu are dreptul să ofere acces la datele individuale din chestionar”. El a mai explicat și de ce cetățenii trebuie să comunice numărul lor de telefon recenzorilor.

„Numărul de telefon este necesar pentru a asigura un contact cu gospodăria, inclusiv pentru a verifica dacă a fost vizitată de recenzor și pentru a afla opinia despre modul de recenzare, dacă sunt obiecții sau sugestii pentru a ține cont de opinia respondenților” a precizat Cara.

Totodată, directorul BNS a comunicat că numărul persoanelor care refuză să participe la recensământ este foarte mic, în acest context a îndemnat populația să fie și în viitor la fel de „cooperantă și să ofere date corecte, exacte despre persoană și locuință”.

Precizăm că recensământul persoanelor și locuințelor a început la 8 aprilie și se va desfășura până la 7 iulie. Acesta fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă informații demografice. Va dura trei luni, o perioadă mai îndelungată comparativ cu cel din 2014, care s-a desfășurat timp de două săptămâni.

Datele despre persoane și locuințe sunt colectate de peste 4000 de recenzori care folosesc, în premieră, tablete electronice pentru completarea chestionarelor.

Menționăm că persoanele care vor refuza să completeze chestionarele de recensământ și nu vor putea fi convinse prin nicio metodă, riscă să fie amendate. Dacă în prima vizită proprietarii nu vor fi găsiți acasă, recenzorii vor putea efectua încă patru vizite la domiciliul acestora.

Citește mai mult