Cultură

Fidelă valorilor naționale // Istoricul de artă Ludmila Toma, sărbătorită la Muzeul Național de Artă al Moldovei

La venerabila vârstă de 85 de ani, continuă să cerceteze și să scrie monografii despre evoluția artei plastice din Republica Moldova și este mereu înconjurată de creatori de toate vârstele, care-i admiră tinerețea spiritului și devotamentul față de valori. Vorbim despre istoricul de artă Ludmila Toma, sărbătorită la Muzeul Național de Artă al Moldovei, instituție unde și-a început activitatea la vârsta de 17 ani.

facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

Vădit emoționată, și-a exprimat recunoștința pentru atenția colegilor de la muzeu, dar și a celor care îi apreciază munca.

„Muțumesc Domnului pentru tot ce am trăit! Important este că am ajuns să-mi văd strănepoții, dar și marile transformări din viața socială, să urmăresc fenomenul artistic și să împărtășesc aceasta experiență. Este o mare fericire!”, a mărturisit doctorul habilitat în studiul artelor Ludmila Toma.

facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

„Ludmila Toma este unul dintre cei mai prolifici critici de artă de la noi, a publicat foarte multe monografii, peste 100 de studii, articole de cercetare”, a menționat directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea.

Creatorii de frumos i-au mulțumit sărbătoritei pentru competență, corectitudine, pentru respectul cu care a cercetat. Deosebit de prețioase sunt monografiile despre Mihail Grecu, Ada Zevin, Claudia Cobizev, Moisey Gamburd. „Ludmila Toma este o legendă vie a criticii de artă”, a spus pictorița Florina Breazu, care apreciază îndeosebi investigațiile omagiatei în evoluția artei plastice de-a lungul timpului.

facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

„Este o cercetare care m-a inspirat foarte mult în cercetarea proprie de doctorat. Ceea ce mă impresionează este faptul că nu este originară din RM, este absolut de departe, dar prin toate scrierile, prin cercetări, a reușit să descopere spiritul nostru național!”, a remarcat Florina Breazu, președintă a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

„Nu am scris niciodată sub presiune sau la comanda cuiva”, povestește Ludmila Toma.

„În general, eu alegeam artiștii, de cele mai multe ori îi selectam pe cei valoroși, deseori marginalizați sau uitați pe nedrept. Pe mai tinerii artiști talentați, care rămâneau în anonimat. O viață am promovat valorile și de aceea nu mi-i rușine de lucrările mele”, se confesează dr. hab. Ludmila Toma.

Ludmila Toma s-a născut pe 24 martie 1939 în satul Fedotovo, regiunea Moscova. Destinul a adus-o în Republica Moldova, la Chișinău, unde s-a realizat. Acum, își continuă misiunea și lucrează la două monografii noi.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

Citește mai mult