Social

#Pădureacurată: Voluntari și funcționari publici au colectat deșeurile din pădurea de la Bravicea

A început colectarea deșeurilor din pădurile Republicii Moldova. Zeci de voluntari și funcționari publici s-au echipat cu mănuși și saci de gunoi pentru a face pădurea mai curată. Aceștia spun că au colectat mult gunoi în raport cu teritoriul mic pe care au lucrat.

Facebook / Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu
Sursa: Facebook / Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu

La ocolul silvic din Bravicea, cot la cot lucrau atât angajații de la Agenția Moldsilva, Ministerul Mediului, cât și voluntari. Aceștia spun că oamenii în continuare nu conștientizează riscul deșeurilor, la cât gunoi au găsit.

VOX: „Generația pădurii mai face și curățenie în păduri așa ca să ne fie plăcut atunci când facem o drumeție să nu ne împiedicăm de mormanele de gunoi. Încă mai avem mult să muncim la capitolul cultură și bun-simț.”

„Foarte mult gunoi este aici la parcare, sticlă, se pare că la cineva parbrizul a crăpat. Un sac de sticle numai. Este foarte mult gunoi, poate este și scăparea întreprinderilor silvice că nu sunt niște tomberoane.”

„Nu putem să fim indiferenți față de acțiunea dată și am hotărât împreună cu generația tânără să participăm la această activitate. Cât de cât populația este conștientă, trebuie să avem un mediu curat și, încetul cu încetul, se responsabilizează.”

„Din câte am observat, sunt foarte multe deșeuri care nu sunt degradabile, plastic de toate tipurile, chestii care afectează pădurea și în general ecosistemul. S-a colectat destul de mult gunoi în raport cu teritoriul, din păcate.”

„Consider că este un mesaj absolut important de a promova curățenia și o conștientizare că ecologia contează pentru viitorul nostru și ceea ce vedem pe jos nu este ok deloc.”

Campaniei de curățenie s-au alăturat și cei mici.

„Eu strâng gunoi și am găsit doi bănuți. - Este sau nu gunoi? - Este, am strâns câte ceva și deja am luat un nou sac, adică am strâns deja un sac întreg. Trebuie să facem curat pentru că ne dă aer. Nu, nu este greu, e foarte ușor.”

Potrivit ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, amenzile mai mari ar rezolva problema deșeurilor aruncate în păduri.

„Cel mai mult oamenii aruncă plastic și sticle. Cred că vom revizui legislația și Codul contravențional pentru a vedea și a revizui amenzile pentru că, atât timp cât amenzile sunt mici, oameni nu văd o problemă. Este bine să păstrăm această tradiție și să facem aceste campanii în fiecare anotimp: primăvara, vara, toamna, ca cumva să educăm populația în a păstra pădurile curate”, a declarat ministrul Mediului.

Potrivit Agenției Moldsilva, în țară au fost identificate peste 300 de locații problematice. Acțiuni de salubrizare în pădurile, #Pădureacurată, se vor desfășura pe 14, 20 și 21 aprilie.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult