În următorul sezon rece cetățenii ar putea primi compensații prin plată monetară și nu în facturi
Chiar dacă mai e mult până la iarnă, autoritățile deja dau asigurări că moldovenii vor primi compensații și în următorul sezon rece, doar că se va trece de la compensația direct în factură la plata monetară. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-un interviu pentru Moldova 1. Acest lucru va depinde și de prețul la resursele de energie, dar și de capacitățile financiare ale Guvernului.
„Dacă prețurile în continuare vor fi ridicate, Guvernul va identifica soluții pentru a susține cetățenii. Eu sper foarte mult că vom putea să vedem o dinamică pozitivă în acest sens, în cazul în care prețul la sursa de energie va scădea. Dar dacă vom avea un sistem de compensații, acesta va fi bazat doar pe plata monetară pentru că va oferi mai multă flexibilitate cetățenilor”, a declarat Alexei Buzu.
Experiența altor state a demonstrat că această modalitate este mai flexibilă pentru cetățeni, subliniază ministrul.
„Practica altor țări pe care am analizat-o arată că această modalitate este mai simplă pentru cetățeni și oferă mai multă flexibilitate și noi vrem să oferim această flexibilitate cetățenilor noștri”, a mai adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
În sezonul rece 2023-2024, au fost oferite două tipuri de compensații: în factură pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică, și sub formă de plată monetară, în valoare de 800 de lei, pentru gospodăriile care se încălzesc pe lemne, cărbuni sau alt tip de combustibil solid. Compensațiile au fost oferite din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat cu contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Uniunea Europeană a contribuit financiar la acest Fond prin sprijin bugetar direct, în mărime de aproape 1,5 miliarde de lei.