„Salonul de primăvară” aduce o explozie de culori și parfumuri la CE „Constantin Brâncuși” din capitală
Fascinația culorilor și a parfumurilor caracteristice anotimpului renașterii naturii poate fi trăită la una dintre cele mai îndrăgite expoziții ale anului: „Salonul de primăvară”. Expoziția tematică desfășurată la Centrul Expozițional (CE) „Constantin Brâncuși” din capitală reunește lucrările a 130 de artiști plastici.
Renașterea naturii și a spiritului reprezintă o inspirație constantă în creația artiștilor din diferite generații, pentru care expoziția națională „Salonul de primăvară” este una specială.
„Cred că Saloanele noastre s-au început în anii 90, secolul trecut, deja avem o tradiție. Este o expoziție fără interes pragmatic, adică artiștii expun ceea ce doresc. Nu este o competiție, este o reprezentare cu iz de primăvară”, remarcă artistul plastic Alexei Colîbneac.
„"Salonul de primăvară" vine să întrunească artiști, membri titulari ai UAP, dar și netitulari. Deci, artiști absolut liberi care doresc să devină artiști, doresc să se afirme”, notează Florina Breazu, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.
„Pentru mine este o mare onoare să am oportunitatea să expun lucrarea mea și să fie într-o expoziție împreună cu alți artiști de nivel așa de mare”, afirmă studentul Mihai Dimitrienco.
Pentru prima dată a expus o lucrare la „Salonul de primăvară" și Oxana Iakubițki, profesoară la Școala de Arte din Cimișlia.
„Contează foarte mult începutul și sunt mândră pentru că expun o lucrare în pastel și tematica este iarna, îmi place iarna! Pictez în mai multe tehnici, în mai multe materiale, practic, încerc, caut, încă sunt în căutare”, susține Oxana Iakubițki.
Încărcată de simboluri este lucrarea pictoriței Ala Leancă „Frunze de dor”.
„Face parte dintr-o serie de lucrări executate în pâslă, tehnica împâslirii, mai corect. Am vrut să fac o paralelă dintre frunze, natură și viața omului”, relevă Ala Leancă.
Dintr-o serie de experimente textile face parte și compoziția lui Eugen Reabenchi.
„Am numit-o "La marginea Cinișeuțului" pentru că în satul Cinișeuți sunt mai multe răstigniri care m-au inspirat și astfel s-a născut această idee pentru lucrarea de imprimeu pe bumbac”, menționează Eugen Reabenchi.
Expoziția este consacrată Zilei Mondiale a Artei. Președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a felicitat colegii cu ocazia Zilei Mondiale a Artei.
„Este un prilej prin care felicităm artiștii care au decis că menirea lor, sensul existenței lor, este slujirea prin artă”, subliniază Florina Breazu.
Expoziția „Salonul de primăvară”, ce reunește 140 de lucrări de diverse genuri, va fi deschisă la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși" până pe 12 mai.
Autor: Silvia Hodorogea