Cultură

Acțiunea „Salvați Planeta!” reunește artiști și liceeni într-o pledoarie pentru protejarea mediului

O pledoarie pentru Pace, pentru restabilirea armoniei și legăturii dintre om și natură a constituit evenimentul cu un generic actual, „Salvați Planeta!”. Desfășurată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, acțiunea a reunit scriitori, artiști plastici, actori, jurnaliști, liceeni și profesori care și-au exprimat dragostea pentru Pământ și responsabilitatea pentru destinul planetei.

facebook
Sursa: facebook

Evenimentul a debutat cu un recital de poezie despre frumusețea naturii, dar și despre pericolele ce planează asupra planetei. Au participat actrița Corina Rotaru, mai mulți scriitori și un grup de elevi de la un liceu din capitală. Aceștia se implică în proiecte ecologice, iar pentru evenimentul „Salvați Planeta” au selectat, împreună cu profesorii, valoroase texte despre natură.

„De la această osmoză Om-Univers, de la frica omului modern, care pierde credința, pierde legătura cu lumea înconjurătoare și se pierde pe sine, ne-am străduit să propunem așa o gamă largă de versuri din diferite timpuri ale poeziei splendide despre natură și despre om”, a menționat profesoara de română, Angela Lungu.

Recitalul s-a desfășurat pe fundalul expoziției de pictură și grafică a Teodorei Vasiliu, o elevă talentată din capitală.

„În lume în prezent există poluare și mare parte din natură este distrusă. Expoziția are scopul de a reprezenta frumusețea pe care am putea noi s-o avem dacă am avea mai multă grijă de natură”, a spus Teodora Vasiliu.

„Pe data de 22 aprilie este marcată Ziua Internațională a Planetei Pământ și am decis ca în ajunul sărbătorii să abordăm aceste probleme, legate de mediu, de promovarea ecologiei”, a relevat Valeria Suruceanu, directoarea Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău.

Jurnalista Liuda Hițuc a îndemnat publicul să participe activ la Acțiunea de împădurire „Generația Pădurii”, evidențiind cataclismele ce survin în urma încălzirii globale și care ar putea fi prevenite prin competență, implicare și dragoste de Pământ.

„Este modul nostru de a ne ruga pentru Pace, pentru supraviețuirea acestei Planete care se află acum în pericol. Este o rugăciune colectivă”, a explicat poeta și jurnalista Irina Nechit, coordonatoare de proiect.

„E sigur, cel mai important mesaj - "Salvați Planeta!", Planeta care este amenințată și de schimbările climaterice, dar și de războaiele care au loc în jurul nostru. Și acum Planeta trebuie s-o salvăm și de noi înșine, în sensul în care noi trebuie să ne schimbăm atitudinea față de Planetă”, a subliniat scriitorul Dumitru Crudu.

În cadrul proiectului „Salvați Planeta" vor avea loc în această săptămână întâlniri și discuții despre protejarea mediului cu elevii de la liceele din Chișinău.

facebook
Sursa: facebook
facebook
Sursa: facebook
facebook
Sursa: facebook

Citește mai mult