„Regina Maria a României - ecouri contemporane”, o expoziție de schițe pentru viitoarea statuie a Reginei Maria la Chișinău
„Regina Maria a României - ecouri contemporane” este genericul expoziției de schițe, proiecte, sugestii dedicate edificării statuii Reginei Maria la Chișinău. De astăzi până pe 12 mai, vizitatorii au posibilitatea să ia cunoștință, în premieră, de viziunile artistice asupra operei monumentale ale cunoscuților sculptori Vladlen Babcinețchi din Iași, Victor Macovei și Ion Zderciuc din Chișinău.
Renumit prin lucrările sale de for public din Chișinău și de peste hotare, sculptorul Ion Zderciuc a prezentat trei variante. Două dintre ele o reprezintă pe Regina Maria pe tron sau Suverana pe un soclu.
„Și altă variantă este chiar în fața noastră, Regina care poate fi plasată pe un soclu mai înalt. Când realizezi o lucrare, studiezi multe materiale, atât ilustrative, cât și istorice”, afirmă sculptorul Ion Zderciuc.
Un basorelief cu chipul celei mai importante femei din istoria României, o Stemă a Casei Regale și proiectul unei statui ce o reprezentă pe Regină într-un moment de vârf al istoriei a adus de la Iași și sculptorul Vladlen Babcinețchi.
„Este Regina în momentul încoronării, în perioada 1918, momentul Marii Uniri, are o atitudine grațioasă și privește către generațiile viitoare, poate către noi, cei de azi. Este pentru noi toți un simbol și un model pe care încercăm să-l urmăm și să-l aducem în contemporaneitate”, a relevat Vladlen Babcinețchi.
Lucrarea sa, „Regina Maria în timpul vizitei Casei Regale din mai 1920 în Basarabia”, l-a inspirat pe sculptorul Victor Macovei.
„Sculptura asta este legată de orașul nostru. Regina e îmbrăcată în haine albe, ține în mână o carte, poate fi și Biblia sau cartea scrisă de ea, "Povestea vieții mele"”, a opinat Victor Macovei.
Președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a notat că, „la un secol după sosirea Reginei Maria la Chișinău, urmărim acel ecou pe care l-a avut, impactul și personalitatea Reginei Maria pentru spațiul nostru basarabean”.
„Abordarea pe care o promovează artiștii noștri este una inedită. Sperăm să trezească curiozitatea și admirația publicului pentru redescoperirea Reginei Maria”, a spus Florina Breazu.
„Consider că monumentul Reginei Maria trebuie să aibă parte de cei mai talentați autori pentru că el va fi al treilea monument de importanță istorică și spirituală, dar și artistică din acest spațiu. Sunt idei interesante, demne de toată atenția, asta vorbește despre potențialul în sculptura moldovenească”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Expoziția „Regina Maria a României - ecouri contemporane” este organizată de Uniunile Artiștilor Plastici din Republica Moldova și România, Filiala Iași.
Autor: Silvia Hodorogea