Parlamentul georgian a aprobat în primă lectură legea privind „agenții străini”
Parlamentul georgian a aprobat miercuri în primă lectură un proiect de lege privind „agenții străini” care a provocat mai multe zile de proteste din partea criticilor care îl consideră autoritarist și de inspirație rusă, a relatat presa georgiană, citată de Reuters.
83 din cei 150 de deputați au votat în favoarea proiectului de lege, în timp ce parlamentarii opoziției au boicotat votul. Acesta trebuie să mai treacă încă două lecturi înainte de a deveni lege. Documentul ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină și a fost comparat de critici cu o lege pe care Rusia a folosit-o pe scară largă pentru a reprima disidența.
Soarta sa este văzută în general ca un test pentru a vedea dacă Georgia, la 33 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, intenționează să urmeze o cale de integrare cu Occidentul sau să se apropie din nou de Rusia.
Marți, protestatarii au intrat în conflict cu poliția antirevoltă care a folosit spray-uri cu piper pentru a elibera zona din jurul parlamentului de mii de manifestanți care strigau sloganuri împotriva a ceea ce ei numesc „legea rusă”.
11 persoane au fost arestate și un ofițer de poliție a fost rănit. Grupurile de opoziție au făcut apel la noi proteste miercuri seară.
Rusia nu este foarte apreciată în această țară din Caucazul de Sud, cu 3,7 milioane de locuitori, care a pierdut un scurt război cu Rusia din cauza teritoriului separatist Osetia de Sud, susținut de Moscova, în 2008.
Statele Unite, Marea Britanie și țările europene au avertizat toate împotriva adoptării proiectului de lege. UE, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie, a declarat că proiectul de lege este incompatibil cu valorile sale.
Kremlinul a declarat miercuri că nu are nimic de-a face cu proiectul de lege privind agenții străini, pe care l-a apărat ca fiind o „practică normală”.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că acesta a fost folosit de actori externi pentru a alimenta sentimentele antirusești.
Partidul de guvernământ Visul Georgian, care s-a confruntat cu acuzații de autoritarism și apropiere excesivă de Rusia, susține că proiectul de lege este necesar pentru a promova transparența și a combate „valorile pseudo-liberale” impuse de străini.
Proiectul de lege, care a fost introdus inițial în martie 2023, dar a fost pus la păstrare după două nopți de proteste violente, a sporit diviziunile într-o Georgie deja profund polarizată.