Cetatea Soroca s-a redeschis pentru vizitatori
Cetatea Soroca și-a redeschis porțile pentru vizitatori, după ce în luna aprilie 2021 a fost dat startul celei de-a doua etape de restaurare a fortăreței medievale. Periodic, aceasta a fost închisă, pe motiv că erau efectuate lucrări în interiorul și exteriorul cetății. În premieră, au fost instalate două ascensoare pentru persoanele cu dizabilități.
În urma lucrărilor efectuate, vizitatorii pot vedea la intrare capcana „gura de lup”, două cazemate, care au fost renovate, dar și zidurile care au fost curățate. Primii vizitatori au rămas impresionați de schimbarea la față a fortăreței.
VOX:
„Noi am fost vara trecută și era închisă, în reparație, dar astăzi, pe neprins de veste, zic, hai să ne plimbăm pe la cetate și am rămas șocată. Este foarte frumos, s-a schimbat foarte mult.”
„Nu am mai fost până acum la Cetatea Soroca. Am aflat că astăzi este deschiderea și am venit. Am avut o impresie foarte frumoasă. Are de aici, de la înălțime, o vedere extraordinară spre oraș.”
În timpul lucrărilor de restaurare, au fost efectuate și cercetări arheologice. Specialiștii au descoperit o porțiune de pardoseală din cărămidă. Vestigiile descoperite sunt cercetate, iar ulterior, vor fi transmise Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.
„Dorim să avem un flux majorat pentru prima perioadă a deschiderii. Avem restaurați totalmente pereții și zidăria cetății din interior. Noi vedem foarte bine cum și cât de bine arată cetatea momentan față de perioadele anterioare”, a explicat muzeograful Dumitru Ungurean.
„Avem mai multe mostre de pietre fasonate cu grafite, inscripționate, scrijelite, îndeosebi ceea ce ține de secolul al XVII. La moment avem un ascensor care este atașat de scări, care permite ridicarea persoanelor cu căruciorul până la scări, apoi avem un utilaj care permite ridicarea persoanelor până propriu-zis la ascensor”, a remarcat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Victor Botnaru.
Cetatea a fost restaurată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca - Vaslui”. Valoarea totală a acestuia este de aproape un milion 900 de mii de euro.