Scriitoarea Mihaela Perciun și-a prezentat la MNLR cea de-a zecea carte
Noul roman al Mihaelei Perciun, intitulat „Răutatea răutăților”, a fost lansat la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). În centrul narațiunii este protagonista Nona, iar cartea relatează despre goana ei pentru supraviețuire. Criticii spun că romanul este despre iubire, ură și disperare.
„Nona e un monstru, așa sunt femeile, unele... - Cui face rău Nona? - Întâi de toate, sieși, prin pofta ei, prin necontrolare, e obrazincă în felul ei, e lacomă și, până la urmă, suferă ea. Finalul e dur, fiindcă e împărțit între ea și fiică-sa, asta e duritatea!”, afirmă scriitoarea Mihaela Perciun.
„În cea din urmă clipă îl trăsni în moalele capului norocul cel mare! Simți pământul sub picioare, că nici pământ nu era!”
Actrițele Mihaela Strâmbeanu și Anișoara Bunescu de la Naționalul „Mihai Eminescu” au lecturat fragmente din romanul ieșit recent de sub tipar.
„E atât de frumos scris! Atâta trăire, atâtea scene interesante, firești ca în viață. N-am văzut răutate, am văzut o eroină cu caracter!”, remarcă actrița Anișoara Bunescu.
„Este un roman despre partea urâtă a vieții, despre oamenii care nu au nicio limită și niciun principiu moral pe care să nu-l încalce. Cel puțin, protagonista prezintă această tipologie umană”, menționează directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.
Forța uimitoare cu care Mihaela Perciun își scrie cărțile nu s-a dezmințit nici în acest roman, este opinia scriitoarei Moni Stănilă, moderatoarea lansării.
„E un roman provocator, centrat pe o poveste și de iubire, și de ură, și de răzbunare, dar, dincolo de toate, se poate găsi politica, politicienii cei profitori de bunătatea și naivitatea celorlalți oameni”, notează Moni Stănilă.
„Seamănă cu politicienii de la noi, cu acele vicii pe care le au: demagogie, corupție, favoritism, nepotism. O carte de valoare educativă, nu-i o carte morală, dar e o carte care educă să nu fim imorali”, subliniază profesoara Alexandra Tănase.
Mihaela Perciun lucrează acum la un nou roman cu titlul sugestiv „Calea Basarabiei”, care va întruni subiecte din istorie, dar și din actualitatea fierbinte, dureroasă, amuzantă pe alocuri.