Social

Lipsa parcărilor din curțile blocurilor din Chișinău îngreunează munca salvatorilor. Precizările autorităților municipale

Intervențiile salvatorilor în curțile de blocuri din Chișinău au devenit în ultimii ani o adevărată provocare, din cauza numărului tot mai mare de mașini și care sunt parcate la nimereală. Așa cum accesul autospecialelor în curți este unul anevoios, pompierii pierd timp prețios la instalarea tehnicii de intervenție, în special a scării, în caz de incendii la etajele superioare ale blocurilor. Oamenii spun că își lasă mașinile pe unde apucă în lipsa unor parcări, iar municipalitatea nu are o altă soluție decât evacuarea acestora.

IGSU
Sursa: IGSU

Curțile de bloc, în special cele cu clădiri vechi, au devenit în ultimii ani neîncăpătoare, din cauza numărului mare de mașini. Șoferii parchează pe unde apucă, pe gazon, pe trotuar, sau chiar în fața scărilor. Este peisajul care poate fi văzut și aici, pe strada Hristo Botev, unde, în caz de incendiu, accesul autospecialelor ar fi practic imposibil.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), anul trecut, au fost înregistrate 295 de incendii în sectorul locativ, dintre care peste 170 au avut loc în blocurile de locuit.

„Noi am avut un caz de rezonanță, un caz de incendiu. S-a produs incendiu la panourile electrice, în blocul locativ de la etajul cinci până la 12. La fel, din cauza parcărilor neregulamentare, am avut impedimente pentru amplasarea scării inclusiv în apropiere cu tehnica de intervenție față de locul solicitări. Acest fapt ne creează impedimente atât la intervenția incendiilor în timp prompt, cât și la efectuarea lucrărilor de salvare a persoanei”, a explicat șeful adjunct al IGSU, Sandu Aleco.

Locuitorii capitalei recunosc că e dificil să fii șofer disciplinat în lipsa unor locuri de parcare amenajate, așa că seara, ajunși acasă de la muncă, parchează fie pe gazon, fie sub geamurile vecinilor.

„Sigur că este o problemă, cred că trebuie de rezolvat cumva, dar cum nu are cine să se gândească. Și pe zona verde, dar lumea nu are unde, nu are încotro.”

„Foarte greu, le facem observație câteodată, dar asta nu ajută nimic, un timp oarecare și pe urmă iară. Nu putem trece cu căruciorul cu copii mici, foarte greu.”

„Foarte greu se găsește loc, dacă e după ora cinci aici loc nu mai este. - Au fost cazuri când nu ați găsit loc de parcare? - Da, și nu numai o dată, am mai dus-o prin alte curții sau în față la școala de muzică.”

Situația este similară și în curțile de bloc noi. Doar că aici, problema ține de accesul în curți, unde sunt instalate bariere. Salvatorii spun că sunt nevoiți să piardă timp prețios pentru a intra în curte, în caz de situații de urgență.

„Lăsăm șoferul care pornește girofarul, dar restul echipei fuge la fața locului unde s-a produs situația excepțională. Niciodată nu am așteptat, să stăm în mașină și să așteptăm. Întotdeauna echipa se duce nemijlocit la fața locului, întindem linia de furtun nu la 20 de metri, dar la 120”, susține comandandul sectorului Centru al IGSU, Eugen Zuicov.

O altă problemă, spun pompierii, sunt străzile supraaglomerate din oraș, în special cele din centrul istoric. Municipalitatea recunoaște acest lucru, dar deocamdată singura soluție pe care o are este evacuarea automobilelor parcate neregulamentar atât de pe străzi, cât și din curțile blocurilor.

„La ora actuală, este o soluție solicitarea implicării serviciului 112, a poliției rutiere, pentru a evacua autoturismele. Acum suntem axați pe parcările stradale și inclusiv parcările amenajate, ulterior vom demara procesul de reglementare a parcărilor din curți și a accesul în curți”, a declarat șeful Direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache.

Conform ultimelor date statistice, în Republica Moldova, în prezent, sunt înmatriculate peste un milion 200 de mii de vehicule. Cel mai mare număr de mașini circulă pe străzile din Chișinău și Bălți.

Citește mai mult