Social

Peste 640 de mii de persoane au fost chestionate în două săptămâni de desfășurare a recensământului

Peste 640 de mii de persoane au fost chestionate în două săptămâni de desfășurare a recensământului. Astfel, recenzorii au reușit să ajungă la 445 de mii de locuințe din țară, a declarat vicedirectoarea Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru, la o masă rotundă organizată de Centrul Independent Analitic Expert-Grup. Acesta a realizat un studiu privind relevanța întrebărilor, limbajul, dar și dificultățile cu care s-au confruntat cetățenii care au răspuns la chestionar. De asemenea, au fost analizate și demontate cele mai frecvente mituri despre recensământul populației și locuințelor, ajuns la a treia ediție de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Experții de la Centrul Expert-Grup au prezentat raportul de evaluare independentă a procesului de testare a recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Înainte de a începe recensământul propriu-zis, autorii studiului au sugerat reformularea unor întrebări, adăugarea unor precizări suplimentare pentru recenzori și intensificarea comunicării publice pentru a clarifica sensul întrebărilor, a declarat experta Marina Soloviova.

„Am propus completarea instrucțiunilor pentru recenzori cu anumite precizări. De asemenea, în cadrul focus-grupului cu recenzorii pe care noi l-am avut după desfășurarea recensământului de probă, ei au constatat că unele întrebări cauzau reacții negative sau erau percepute drept inutile, repetitive și de accea noi am recomandat de a explica mai detaliat recenzorilor și populației necesitatea și scopul întrebărilor care au provocat reticență, pentru că, în general, toate întrebările sunt utile. Și pentru scurtarea duratei interviurilor s-a recomandat de omis unele întrebări sau de scurtat textul întrebărilor”, a declarat Marina Soloviova.

Vicedirectoarea Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru, a precizat că una dintre cele mai mari provocări înainte de a începe recensământul a fost să recruteze recenzorii.

„În procesul de recrutare, noi într-adevăr am urmat recomandările Expert-grup și am identificat necesarul de personal de recensământ plus încă 30% rezervă. Am instruit tot acel personal planificat și rezerva de 30%, am pus în practică recomandarea colegilor și în procesul de recrutare am ținut cont de cunoașterea de către cei care au aplicat la pozițiile de recenzori și supervizori, cunoaștere de exemplu de către ei a limbilor găgăuză, ucraineană, romani, bulgară”, a menționat Aurelia Spătaru.

Precizăm că recensământul persoanelor și locuințelor, care a început la 8 aprilie și se va desfășura până la 7 iulie, este cel mai important exercițiu statistic național care oferă informații demografice. Datele despre persoane și locuințe sunt colectate de peste 4000 de recenzori, în premieră în format electronic. Menționăm că cei care vor refuza să completeze chestionarele și nu vor putea fi convinși prin nicio metodă riscă amenzi. Dacă în prima vizită proprietarii nu vor fi găsiți acasă, recenzorii vor putea efectua încă patru vizite la domiciliul acestora.

Citește mai mult