Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Rodica Pîrgari: „Șor” e una din formațiunile Kremlinului pentru a destabiliza parcursul european al R.Moldova

Kremlinul mizează pe mai multe formațiuni politice din Republica Moldova pentru a destabiliza parcursul european, grupul „Șor” fiind cel mai radical dintre acestea, susține experta în monitorizare media a Comunității WatchDog Moldova, Rodica Pîrgari. Faptul că Ilan Șor s-a mutat la Moscova, acolo unde este centrul său de comandă, vorbește despre susținerea incontestabilă din partea Federației Ruse, constată experta prezentă în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.

Moldova 1: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Rodica Pîrgari, expertă în monitorizare media, este în platoul Moldova 1. Problema se pune foarte serios acum, că am văzut și reacția autorităților, acei politicieni care au mers la Moscova pentru lansarea blocului Victorie ar putea fi cercetați pentru trădare de patrie. Și acum acești oameni folosiți de grupul „Șor”, oameni în vârstă, din câte am văzut, folosiți pentru a introduce bani în țară prin metode ilegale. Așadar, este grupul „Șor” unicul pe care mizează acum Rusia în contextul prezidențialelor, referendumului?

Rodica Pîrgari: De fapt, nu. Kremlinul mizează pe trei grupuri de partide politice din Republica Moldova. Grupul „Șor” este doar unul dintre acestea. Mai avem și acele partide care sunt proruse, dar care sunt și cu Estul, și cu Vestul. Mai sunt și partidele pretins europene. Iar dintre toate acestea grupul lui Șor este cel mai radical. De aici vedem că are viziuni clare proruse, susține politica externă a Federației Ruse, susține războiul, susține integrarea într-o uniune economică euroasiatică, care este una fantomă.

Și faptul că Șor s-a mutat la Moscova, acolo unde este centrul său de comandă, ne poate vorbi despre susținerea incontestabilă a Federației Ruse pentru Șor.

Moldova 1: Vreau să revenim la câteva episoade care, probabil, au fost importante. Deci a fost episodul de la Curtea Constituțională, când Partidul „Șor” a fost scos în afara legii pentru acțiuni subversive, pentru finanțare tenebră. Au urmat două încercări ale Parlamentului de a aplica anumite sancțiuni electorale, care nu au trecut iarăși filtrul constituțional. Au fost încercări de imixtiuni sau probabil imixtiuni reușite în alegerile regionale din Găgăuzia și o tentativă de imixtiune la locale întreruptă printr-o decizie politică. Și vedem că acea decizie de anul trecut de la Curtea Constituțională nu a fost pusă în practică, dar există totuși un mecanism stabilit în Codul electoral. Comisia Electorală ar trebui să sesizeze Ministerul Justiției, care se adresează în instanță. Un mecanism care ar putea dura. Cum ți se pare o soluție optimă într-un context complicat, dar în același timp, un context care să treacă filtrul constituțional?

Rodica Pîrgari: În primul rând, dacă ne referim la situația din Găgăuzia, am văzut chiar și perchezițiile de ieri și majoritatea persoanelor care au fost percheziționate și care au introdus acea sumă de 20 de milioane de lei sunt în mare parte din Găgăuzia. Adică se dorește o radicalizare a oamenilor de acolo și o destabilizare a situației în folosul Kremlinului și pentru deturnarea referendumului din toamnă. Se dorește astfel o destabilizare a situației, care va veni anume de acolo.

În ceea ce privește a doua parte a întrebării, noi am văzut că acea încercare de a interzice candidaților lui Șor de a participa în alegeri a fost declarată neconstituțională, ceea ce este și corect. Pentru că Parlamentul nu a venit cu un mecanism clar și am văzut deja că partidul declarat neconstituțional „Șor” s-a adresat pentru a anula alegerile locale. Ceea ce este și îngrijorător. O să vedem dacă Curtea Constituțională va da curs acestei inițiative. Totuși, partidul de guvernare a spus că va insista în continuare pe modificarea legislației pentru ca reprezentanții organizației criminale „Șor” să nu poată participa în alegeri.

Moldova 1: Unde este veriga slabă în toată această ecuație? Pentru că am rămas până la urmă cu un rezultat care nu a fost pus în practică. Deci este decizia Curții Constituționale, am văzut percheziții, am văzut dosare, am văzut atenționări, avertizări, pe care le-a făcut Serviciul de Informații și Securitate. Dar, iată, avem un bloc politic creat la Moscova, care mai că nu susține deschis agresiunea rusă în Ucraina, pentru că e destul să vedem simbolistica pe care o folosește.

Rodica Pîrgari: Din păcate, veriga slabă este justiția moldovenească. Și trebuie să înțelegem că atât timp cât se fac aceste percheziții, și ele nu au nicio finalitate, aici este marea problemă. Adică perchezițiile vor dura în continuare, acest lucru deja este clar. Ele ar putea fi chiar și înainte de alegeri, ceea ce este și mai îngrijorător. Iar faptul că nu va fi nici un dosar în care vom vedea că oamenii afiliați lui Șor sunt pedepsiți, atunci acest lucru ar indica faptul că se dorește o tărăgănare din partea justiției și acest lucru trebuie cumva rezolvat.

Interviul a fost realizat în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT” pe care o puteți viziona AICI.

Citește mai mult