Social

La ce preț cumpărăm energia electrică de pe bursă

Republica Moldova a importat energie electrică pentru ziua de 9 ianuarie la un preț de 114-118 euro/MWh, aproape dublu față de costul de 66 USD/MWh (aproximativ 63 de euro) stabilit anterior în contractul cu Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că autoritățile urmăresc să mențină costurile de import sub nivelul prevăzut în tariful reglementat.

„Achiziționăm de pe bursa OPCOM și astăzi este o situație excedentară, este ofertă multă pe piață fiindcă sunt zile nelucrătoare, de odihnă, multă energie și prețul de pe bursă este foarte atractiv. Astăzi a fost 114 sau 118 pentru ziua de mâine. Ce e important pentru noi, noi țintim, vrem să încăpem sub prețul care este inclus astăzi în tariful reglementat și aprobat de către ANRE”, a afirmat Constantin Borosan miercuri, la Jurnal TV. Precizăm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pe 3 decembrie noi tarife la energia electrică.

Menționăm că după sistarea livrărilor de gaze de către Gazprom către regiunea transnistreană, MGRES nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului. Republica Moldova își acoperă necesarul energetic prin producție internă, surse regenerabile și importuri, care reprezintă aproximativ 50% din consumul total.

Pentru data de 8 ianuarie, energia pentru malul drept a fost asigurată astfel:

Situația însă rămâne critică pe malul stâng al Nistrului, unde MGRES și Hidrocentrala de la Dubăsari nu pot acoperi consumul, iar locuitorii se confruntă cu întreruperi programate de energie electrică de până la opt ore pe zi.

Precizăm că energia electrică importată de Republica Moldova pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului trece prin regiunea transnistreană. Astfel, potrivit lui Borosan, există riscul ca malul stâng să consume energia din sistem în baza deficitului din regiune, însă acesta este acoperit prin deconectări.

„Este un risc foarte mare că malul stâng va consuma această energie în baza unui dezechilibru care va fi practic direcționat, preluat din ENTSO-E. Însă, pe malul stâng, această situație este gestionată prin deconectări în evantai. Acum, chiar dacă se întâmplă în sistemul energetic, asta este normal, că sunt fluxuri pe liniile electrice. Există, în baza regulilor pieței energiei electrice, un program special de returnare în unități naturale. Deci, o cantitate de energie care, să zicem, astăzi a fost preluată din sistemul energetic de pe malul drept, este returnată la aceeași oră, în aceeași zi, următoarea săptămână”, a explicat Borosan.

Gazul regiunii transnistrene, păstrat în conductele din România și de pe malul drept al Nistrului

Cu referire la consumul de gaze naturale, în pofida faptului că livrările spre regiune au fost sistate, malul stâng continuă să consume zilnic sute de mii de metri cubi. Potrivit lui Borosan, consumul zilnic al regiunii este de sub 300.000 m³, iar cooperarea dintre operatorii Vestmoldtransgaz și Tiraspoltransgaz a permis gestionarea acestei situații.

„O parte (din gazele consumate) sunt în conductele malului stâng, dar o parte mai mare este stocată în conductele noastre, mai mult decât atât, chiar în conductele Transgaz. Deci, pentru aceasta, o cooperare între întreprinderi Vestmoldtransgaz, Tiraspoltransgaz, inclusiv ne-am adresat și noi, la operatorul transport, ca să găsim această soluție, care să ofere timp pentru luarea deciziilor și iată un exemplu, unde am cooperat și am găsit o modalitate pentru a gestiona situația”, a spus Borosan.

Oficialul a mai subliniat că pe piețele regionale există volume suficiente de gaze disponibile pentru malul stâng și malul drept, dar este necesară o deschidere din partea autorităților transnistrene pentru a utiliza aceste oportunități.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult