Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Noul bloc politic este o clonă a Partidului „Șor” care trebuie interzisă prin lege
Curtea Constituțională s-a pronunțat și a stabilit că un partid de tipul Partidului „Șor”, care se finanțează din surse obscure mituind alegătorii, trebuie scos de pe scena politică, iar blocul „Pobeda - Victorie” nu este decât o clonă care trebuie interzisă prin lege. Opinia aparține editorialistului „Ziarului Național”, Nicolae Negru, și a fost exprimată în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT”. Potrivit lui Negru, deocamdată se poate presupune că formațiunea este finanțată din bani proveniți din Federația Rusă sau din cei furați din sistemul bancar al Republicii Moldova.
Moldova 1: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Nicolae Negru, editorialistul „Ziarului Național”, este în platoul Moldova 1. Nu știu cât de inventivi vor fi cei din Federația Rusă ca să treacă printre sancțiunile bancare, dar vreau să vă întreb ce încearcă să facă grupul „Șor” în această situație? Pe de o parte, am impresia că construiesc o bază de date, culeg aceste informații personale. Pe de altă parte, avem aceste promisiuni de bani și cu instrucțiuni clare ce trebuie să facă în situația alegerilor sau, în același timp, vor să testeze dacă vor trece transferurile, dacă poate să se finanțeze în continuare, așa cum au făcut-o până acum?
Nicolae Negru: În primul rând, e vorba de corupere a alegătorilor, ceea ce se pedepsește conform Codului penal îmi pare că până la 6 ani. Pe urmă, se strâng anumite date personale ale cetățenilor, ceea ce, de pildă, dacă aș fi în locul lor, aș fi foarte prudent. S-ar putea ca aceste date să fie folosite în scopuri nelegitime, adică să-i mintă pe acești cetățeni. În al treilea rând, e vorba despre niște bani, o sursă de bani care putem presupune că este ilegală. Sunt banii care au fost furați de Șor din sistemul bancar al Republicii Moldova. Și cetățenii noștri trebuie să știe de unde vin banii ăștia. Dacă lor le place ca cineva să fure și să le dea și lor și ei să voteze acești oameni în continuare, păi sistemul nu se va termina până când nu se va termina Republica Moldova. În felul ăsta, dacă tot vom alege hoți care fură și ca și cum ne dau și nouă niște firimituri. Fiindcă nu poți să zici că o mie de lei pe care îi dă Șor sunt bani sau chiar trei mii de lei.
Moldova 1: Este și o glumă populară „A furat, dar și a dat”.
Nicolae Negru: Da, a furat, dar ne-a dat și nouă… E o prostie, desigur. Dar mai este o nuanță și care cred că trebuie spusă cetățenilor. Guvernul Rusiei nu a luat o asemenea decizie. Eu am încercat să găsesc o asemenea decizie a Guvernului rus să ajute cetățenii Republicii Moldova. Dacă ajută numai pe acei din Autonomia găgăuză, iarăși e o discriminare pe principii naționale, ceea ce legislația noastră nu permite. Deci, dacă îi ajuți pe găgăuzi, trebuie să-i ajuți și pe ceilalți. Dar cum se poate face asta legal? Prin intermediul Guvernului Republicii Moldova. Deci Guvernul Rusiei trebuia să ia decizia, dacă într-adevăr ar fi ajutor umanitar. Așa cum, de pildă, ajută Uniunea Europeană. UE oferă Guvernului, iar Guvernul distribuie oamenilor nevoiași. Nu pe criterii politice. Dacă îl votezi pe Șor, primești acest ajutor, dacă nu votezi… vom vedea, poate nu-ți vom da acest ajutor. Deci e încălcare din mai multe puncte de vedere. Și cei care comit aceste încălcări, care încearcă în felul ăsta să-i amăgească pe cetățeni, desigur că trebuie trași la răspundere. Acum se vede că e vorba de o rețea electorală pe care o definește sau pe care o construiește Șor în continuare.
Moldova 1: Un aspect interesant. Să ne aducem aminte de acea dronă rusă care a căzut în Autonomia găgăuză cu explozibil. Și e bine că nu a căzut undeva într-o zonă rezidențială sau într-o zonă locuită. Pe de altă parte, bașcana găgăuză face niște promisiuni și promite niște transferuri realizate printr-o bancă care deservește Ministerul Apărării al Rusiei și industria de război care produce acele drone care cad în Autonomia găgăuză. E un paradox.
Nicolae Negru: E un paradox. Dar dacă cetățenii acceptă așa ceva, Constituția noastră nu acceptă propaganda urii sau sprijinul războiului sau anumite acțiuni în folosul unui stat care este agresor, agresează alt stat. În afară de asta, ceea ce promite doamna bașcan găgăuzilor poartă această amprentă politică. Ea îl reprezintă pe Șor atunci când promite și, apropo, și președintele Adunării Populare a participat la acest așa-zis congres. Prin urmare, și el atunci când face ceva, putem să bănuim că această acțiune poartă încărcătură politică. Și această acțiune poate fi sancționată. Asta trebuie să știe cetățenii din Autonomia găgăuză: să nu se lase folosiți în scopuri politice primind acolo o pomană de 50 sau 100 de Euro.
Moldova 1: Am ascultat declarația domnului procuror general interimar Munteanu pentru emisiunea „În profunzime”. Tot la acea emisiune a spus că acei politicieni care au participat la congresul de lansare a blocului politic „Pobeda” la Moscova, ar putea fi cercetați pentru trădare de patrie. Cum credeți, de ce abia acum, ar fi mai degrabă întrebarea mea, pentru că nu e prima dată când se întâmplă lucruri asemănătoare sau a existat o linie roșie care s-a trecut de această dată?
Nicolae Negru: Nu știu dacă e vorba de trădare de patrie, e vorba de încălcare a anumitor legi. E vorba, în primul rând, de finanțare ilegală. Putem să presupunem că acest congres, această întrunire a fost finanțată din banii furați sau din banii Rusiei, ceea ce nu schimbă situația, e interzis! Legea nu permite așa ceva. Pe urmă, nu știu de ce procurorii nu privesc lucrurile și sub alt aspect. Acest bloc, format la Moscova, este de fapt Partidul „Șor” sub o altă pălărie. Iar Partidul „Șor”, apropo, e partidul cu aceiași lideri, cu aceiași activiști. Și dacă Curtea Constituțională a zis că acest partid trebuie scos în afara legii, păi trebuie scos, nu admisă o formațiune ca și cum alta, dar de fapt e aceeași.
Moldova 1: Curtea Constituțională a mai spus că sunt o sumedenie de criterii care trebuie respectate. Și am văzut că de două ori a căzut acea încercare a Parlamentului să aplice, să pună în practică decizia Curții de anul trecut. Mai devreme am discutat și cu Rodica Pîrgari despre acest aspect. Dar care până la urmă e problema? Poate e incapacitatea Curții Constituționale să înțeleagă sau incapacitatea celor care fac aceste legi să înțeleagă cum trebuie să arate o soluție pentru a preveni, iată, acest mod de a face politică?
Nicolae Negru: Curtea Constituțională s-a pronunțat cu destulă claritate în această chestiune. Curtea Constituțională a stabilit că un partid de tipul Partidului „Șor” care se finanțează din surse obscure, poate că e de la FSB, poate din banii furați, care încalcă legea corupând alegătorii, mituind alegătorii, nu poate exista pe scena politică din Republica Moldova. Iată avem acum acest bloc, care repetă întocmai acțiunile acestui Partid „Șor” interzis de Curtea Constituțională. Prin urmare, acest bloc trebuie interzis exact cum a fost interzis și Partidul „Șor”. Și aici eu cred că Curtea Constituțională nu poate spune nimic. Când e vorba de a interzice anumitor persoane din acest partid „Șor”, păi aici trebuie să funcționeze sau trebuie să mai lucreze Parlamentul nostru și să perfecționeze legea în conformitate cu decizia Curții Constituționale.
Moldova 1: Atunci care e logica, dacă interzicem de fiecare dată emblema și ștampila, dar oamenii rămân aceiași?
Nicolae Negru: Păi despre asta e vorba. Poate că să se adreseze la Ministerul Justiției sau Comisiei Electorale Centrale încă o dată (n.r. Curții Constituționale) ce facem cu acest caz și să se clarifice ce facem cu un partid care de fapt e același interzis, numai că și-a pus altă pălărie, că vedem absolut aceleași persoane care activau în Partidul „Șor”. Și, de altfel, avem cazuri concrete în practica europeană, când un partid, de pildă care a fost interzis în Grecia, dar a vrut să candideze sub altă pălărie, sub altă denumire, a fost totuși interzis, nu i s-a permis. Deci lucrurile trebuie privite din acest unghi de vedere.
Interviul a fost realizat în emisiunea „ÎN CONTEXT” pe care o puteți viziona AICI.