Externe

20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, marcați în Parlamentul European

Se împlinesc degrabă douăzeci de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. Parlamentul European a marcat acest punct de cotitură în istorie printr-o ședință solemnă. În prezent uniunea este din nou la răscruce, în fața unui nou val de extindere din care facem parte și noi. Înainte de 1 mai 2004, erau 15 state, astăzi se discută despre peste 30 de țări membre într-o uniune nouă, reformată, care oferă prosperitate drept alternativă la agresiunea Rusiei.

Parlamentul European
Sursa: Parlamentul European

Roberta Metsola a susținut în plenul Parlamentului European un discurs în limba malteză. Malta a prins valul extinderii acum douăzeci de ani.

„Atunci ne-am unit cu toții de la nord la sud, de la est la vest, de la Baltică la Mediterană. Iar acum a trecut practic o generație și acum oamenii din Ucraina, țările Balcanilor Occidentali, Republica Moldova și Georgia privesc spre Europa cu încredere cu același sentiment de speranță și încredere într-un viitor comun. Așa cum s-a întâmplat cu aderarea celor zece țări în 2004, dar și cu integrarea Bulgariei, României și Croației”, a declarat Roberta Metsola.

„Suntem o uniune voluntară de popoare libere și suverane. Liberi să ne unim, liberi să trăim. Acum că războiul s-a întors pe continentul nostru, iată ce contrast oferim agresiunii ruse contra Ucrainei. Uniunea imperialistă, înșelătoare, propusă de Vladimir Putin vine de la puterea armei, exploziile rachete și loviturile ucigătoare a dronelor”, a punctat fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cox.

„Astăzi, dorința de a uni Europa și de a desăvârși uniunea noastră este mai importantă ca niciodată înainte. Balcanii Occidentali sunt tot mai aproape de noi. Am luat decizia istorică de a iniția negocieri cu Ucraina și Republica Moldova, în timp ce poporul georgian își exprimă dezideratul european. Nu putem trece cu vederea și să nu spunem clar că Rusia reprezintă o amenințare existențială nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Europa. Victoria lui Putin nu ar ciopârți doar harta și mutila fața Ucrainei, ci ar schimba cursul istoriei europene. Uniunea noastră nu ar mai fi niciodată la fel”, a menționat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană s-a extins în 2004 ani de la 15 la 25 de state. Au aderat atunci țările baltice care au făcut parte din Uniunea Sovietică, Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Cipru și Malta.

Citește mai mult