Cultură

Echipa Teatrului Național „Mihai Eminescu” a făcut bilanțul campaniei „Mărțișor în toată lumea”

Au adus primăvara și valori culturale de acasă în fața diasporei din 11 orașe din opt țări europene, unde au jucat spectacolul „Steaua fără nume". Vorbim despre echipa Teatrului Național „Mihai Eminescu", care, împreună cu promotorii și susținătorii proiectului, au făcut bilanțul campaniei guvernamentale „Mărțișor în toată lumea”.

facebook/ Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Sursa: facebook/ Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Pentru prima dată actorii teatrului s-au aflat într-un turneu prin atât de multe țări europene pentru o perioadă atât de îndelungată: din 6 martie până în 12 aprilie. Ian Onica a filmat o parte din aceste întâlniri memorabile.

„Am fost apreciați și asta ne place foarte mult pentru că am avut mari emoții, nu știam ce va fi, cum va fi. În momentul când am jucat și după am văzut reacțiile, am înțeles că nu a fost în zadar”, a relevat actrița Olga Triboi.

„Am aprins stele în întreaga Europă, ne-am aprins steluțe fiecare din noi, cei implicați, în sufletele noastre. La fel, probabil, s-a întâmplat și cu spectatorii noștri, oameni pe care nu i-am văzut demult, dar pe care-i păstrăm în suflet”, a spus actorul Ghenadie Gâlcă.

În fiecare din cele 11 orașe europene artiștii s-au bucurat de aprecierea și susținerea spectatorilor, dar și de sprijinul organizatorilor de acasă.

„E prima dată când Guvernul RM organizează o campanie de asemenea amploare în atâtea țări”, susține Ana Calinici, secretar de stat al Guvernului.

„Păstrarea și promovarea identității naționale prin promovarea culturii naționale și a limbii române este o prioritate pentru stat ca politică pentru diasporă”, afirmă Ana Calinici.

„Noi am încercat pe cât e posibil să ghidăm toate procesele organizatorice care au fost în spatele acestui turneu. Ne-au fost de real folos partenerii noștri, reprezentanții diasporei”, a remarcat Violina Donu, șefa Biroului Relații cu Diaspora.

După un succes fulminant, care a depășit toate așteptările, concluzia este una incontestabilă...

„Locul nostru este în Europa, alături de lumea civilizată. S-au implicat atât din Guvernul RM, Ministerul Culturii, Biroul Relații cu Diaspora, ambasadele noastre, ambasadele României. Am simțit cât de bine e să fii în Uniunea Europeană cu ajutorul tuturor”, a conchis regizorul Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

La toate spectacolele, alături de diasporă, au aplaudat „Steaua fără nume" și spectatorii din țările respective.

„Este și un potențial economic deosebit și noi, având un potențial atât de puternic artistic, având un potențial în diasporă ca spectatori, ne lipsește un singur lucru, ne lipsesc agenții economici care asigură această conexiune pentru că este și un potențial economic. Noi avem artă suficientă pentru întreaga Europă!”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În contextul evenimentului a fost și înmânarea Diplomei Ministerului Culturii, precum și a medaliei numismatice „100 de ani de la inaugurarea Teatrului Mihai Eminescu” atașatului cultural al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în semn de recunoștință pentru susținerea turneului din anul trecut cu spectacolul "Dosarele Siberiei" prin 10 localități din țară și prin patru orașe europene.

Autor: Silvia Hodorogea

Citește mai mult