Republica Moldova a depus la Bruxelles un nou raport privind realizările în procesul de aderare la UE
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a depus miercuri la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024. Potrivit Biroului pentru integrare europeană, documentul reflectă progresele înregistrate în implementarea recomandărilor din Pachetul de extindere 2023 și realizarea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană în perioada iulie 2023- martie curent.
Contribuția pentru anul curent va fi transmisă în două părți – prima, în aprilie, iar cea de a doua, în septembrie 2024. Progresele raportate de instituțiile naționale vor fi evaluate de către Comisia Europeană în Raportul pentru Republica Moldova din Pachetul de extindere 2024, care va fi publicat către sfârșitul acestui an.
„Documentul, elaborat printr-un efort amplu al instituțiilor publice naționale, reflectă progresele înregistrate de autorități în urma recomandărilor din Pachetul de extindere din 2023 și realizarea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană între iunie 2023 și martie anul curent. Contribuția pentru anul 2024 va fi transmisă în două etape: prima parte - în luna aprilie și a doua parte - în luna septembrie. Progresele raportate de instituțiile naționale vor fi evaluate de Comisia Europeană în raportul pentru Republica Moldova din cadrul pachetului de extindere, care va fi publicat în toamna acestui an”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Precizăm că, în fiecare an, Consiliul European adoptă concluzii privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere, care evaluează progresele înregistrate de fiecare țară candidată.
Astfel, în concluziile adoptate în decembrie 2023, Consiliul a apreciat progresele Republicii Moldova în realizarea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al atacurilor hibride împotriva Republicii Moldova înseși. De asemenea, Republica Moldova a fost încurajată să continue să acționeze pentru o reformă a justiției în profunzime și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției. În acest sens, țara noastră trebuie să obțină un număr solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazurile de corupție de nivel înalt.