Politic

INTERVIU // Europarlamentar: Sper ca R.Moldova să devină membru al UE până la finele anului 2029

În actuala legislatură a Parlamentului European, Republica Moldova a fost acceptată drept stat candidat într-un timp record de trei luni, ceea ce este o decizie istorică. Sper că la sfârșitul mandatului din 2029 să devină membru al Uniunii Europene, iar steagul Republicii Moldova să fie văzut în hemiciclul de la Strasbourg, susține europarlamentarul român, Vlad Botoș. În cadrul unui interviu oferit pentru Moldova 1, eurodeputatul a precizat că Uniunea Europeană aduce prosperitate, bunăstare, libertate și pace, în timp ce Estul, Rusia și Putin aduc sărăcie, război și dezbinare.

Moldova 1: Se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene (UE), supranumită lărgirea Big Bang. Parlamentul European a marcat acest punct de cotitură în istorie printr-o ședință solemnă. Uniunea este din nou la răscruce în fața unui nou val de extindere din care facem parte și noi. Înainte de 1 mai 2004, erau 15 state membre și s-a extins la 25. Astăzi se discută despre 30 și ceva de țări într-o uniune nouă, reformată, care oferă alternativa prosperității la agresiunea Rusiei.

S-a conectat „ÎN CONTEXT” Vlad Botoș, europarlamentar român. Așadar, extinderea a ajutat Uniunea Europeană, în urmă cu 20 de ani erau 15 state, acum sunt 27. Deși fostul președinte al Parlamentului European a menționat și Marea Britanie, cu regret a vorbit despre Brexit. Dar vreau să vă întreb despre noul val, 30 plus de state membre, în contextul în care există nesiguranța războiului. Este decisă totuși această reformare sau lărgire europeană în aceste momente?

Vlad Botoș: Extinderea Uniunii Europene cu valul din 1 mai 2004, cel mai mare val de extindere de la începutul acestei construcții a păcii și prosperității din 1952, când s-a fondat Uniunea Europeană, a adus nu doar Uniunii Europene siguranță și stabilitate, ci și fiecărui stat membru a adus pace, libertate, prosperitate. Și aceste deziderate nu trebuie să le uităm niciodată! Chiar astăzi vorbeam cu colegii mei din Dreapta Unită, cu colegul meu, Eugen Tomac, și cu fostul președinte al României, Traian Băsescu, că și noi, România, suntem la 17 ani de la acest mare proiect de țară – țară în Uniunea Europeană. Vom sărbători peste trei ani și noi 20 de ani. N-am prins atunci, în 2004, acel val al extinderii, a trebuit să mai așteptăm încă trei ani.

Mă bucur foarte mult că, în acest mandat, în această legislatură 2019-2024, la care am contribuit și eu, Republica Moldova primită într-un timp record, în trei luni de la momentul în care a depus scrisoarea în care cere să devină stat candidat. După trei luni a primit statutul de țară candidat și, mai târziu, în decembrie, anul trecut, în 2023, au început negocierile de aderare. Ceea ce este o decizie istorică. Și îmi doresc foarte-foarte mult ca, la sfârșitul celui de al doilea mandat, în 2029, când îmi voi încheia al doilea mandat de europarlamentar, bineînțeles dacă voi fi ales în 9 iunie, să văd steagul Republicii Moldova în hemiciclul de la Strasbourg, să fie Republica Moldova stat membru al UE.

Moldova 1: Ați menționat și alegerile europarlamentare care se apropie. Care sunt garanțiile că aceste demersuri de extindere vor continua și după alegeri, pentru că nu există doar demersurile de extindere, dar și de reformare chiar a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene?

Vlad Botoș: În Parlamentul European, ați avut în toți europarlamentarii, români și nu numai - și aici vă spun că și foarte mulți colegi din celelalte țări ca și din grupurile politice care am format această coaliție care conduce la ora actuală Europa și care a dat-o pe doamna Ursula von der Leyen președintă a Comisiei Europene -, ați avut aliați. Sigur, a contat foarte, foarte mult drumul ales de cetățenii Republicii Moldova, au contat foarte mult toate demersurile făcute și munca neobosită a președintei Maia Sandu de a fi în fiecare cancelarie europeană. Există voința politică - și au spus-o toți liderii statelor membre -, există voința politică în Parlamentul European și cred că și după alegerile din iunie va exista această voință politică ca Uniunea Europeană să se extindă. Ultimul val de extindere a fost în 2013, când Croația a devenit membru și trebuie să crească Uniunea Europeană pentru a fi mai prosperă și mai sigură.

Să nu uităm că, pe lângă Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care a primit și ea statutul de țară candidată, mai avem țările din Balcanii de Vest, care așteaptă de foarte mulți ani: Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Albania, Serbia, Kosovo și Muntenegru, așteaptă să fie primite și eu cred că Uniunea Europeană va fi mai puternică și mai sigură. Și da, trebuie să schimbăm poate tratatele. Trebuie să reformăm politica agrară comună, mai ales dacă va intra Ucraina, mare țară producătoare în sectorul agrar. Însă este mult mai important mesajul politic. Și vă spun un exemplu din România, din țara mea. În 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, salariul mediu în România, mediu brut, era de 200 de Euro, astăzi, la 17 ani, salariul mediu brut este de 1500 de Euro. Doar la asta trebuie să ne gândim. Cifre concrete și reale.

Moldova 1: Asta și voiam să vă întreb. Care este puterea transformatoare a Uniunii Europene? De ce vă întreb? Pentru că la Chișinău există opinii și opinii, de exemplu: și cu Estul și cu Vestul, trebuie să fim prieteni din considerente economice cu Rusia. Care este până la urmă puterea transformatoare a Uniunii?

Vlad Botoș: Eu vă dau cifre și vă spun ca un om care vine anual și vizitez Republica Moldova. Ultima oară am fost la sfârșitul lunii martie, timp de trei zile în Chișinău. Am avut un miting mare la Chișinău Arena al colegilor din Dreapta Unită. Și vă spun un sigur lucru. Estul aduce sărăcie, aduce război și lacrimi. Și asta s-a văzut nu doar de când s-a înființat Uniunea Sovietică, ci și înainte de URSS, dar și în epoca post-sovietică.

Vestul? UE aduce bunăstare, aduce dezvoltare. Tocmai am văzut materialul Dvs. în care se lucrează foarte mult la a avea mai multe poduri peste Prut. Și este o normalitate din momentul în care Republica Moldova va intra în UE, este nevoie să aveți poate 20 de poduri peste Prut. Va fi o normalitate circulația. Produsele din Republica Moldova. Și vă dau un exemplu. Când rușii au încetat să mai cumpere, după invazia din Ucraina, produsele din Republica Moldova – vinul, fructele, legumele, și-au găsit piață de desfacere. Ceea ce o spun tuturor, o spun și colegilor francezi, și germani, și austrieci. Vinul din Republica Moldova a devenit un vin de calitate, un vin care se vinde la prețuri foarte bune în Uniunea Europeană, în restaurantele din UE, în restaurantele din România.

Uniunea Europeană aduce prosperitate, aduce bunăstare, aduce pace, aduce libertate, pe lângă valorile în care credem și în care s-a clădit foarte mult pacea. Estul, Rusia, Putin aduce doar sărăcie, război, lacrimi și dezbinare.

Moldova 1: Vlad Botoș, europarlamentar. Vă mulțumesc mult pentru această discuție. Vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.

Citește mai mult