Internațional

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității în Dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei, iar procurorii i-au adus vineri la cunoștință calitatea din dosar. Informarea s-a făcut la domiciliul fostului șef de stat, în prezența avocatului, având în vedere vârsta înaintată și starea precară de sănătate, transmite news.ro.

Inquam photos / Ion Iliescu, în timpul unei citații la Parchet din urmă cu câțiva ani
Sursa: Inquam photos / Ion Iliescu, în timpul unei citații la Parchet din urmă cu câțiva ani

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secției parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității”, anunță, vineri, Parchetul General al României, într-un comunicat de presă.

Fostul președinte a fost informat, vineri dimineață, cu privire la calitatea din dosar. Informarea s-a făcut la domiciliul său, în prezența avocatului, având în vedere vârsta înaintată și starea precară de sănătate.

Cu o zi în urmă, Parchetul General a anunțat continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei față de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre.

Potrivit Europa Liberă România, reluarea dosarului Mineriadei are loc după ce, în 2019, instanța a dispus reluarea de la zero a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorii susțin că, în luna iunie 1990, inculpații au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise patru persoane, două persoane au fost violate, peste 1.300 de persoane au fost vătămate fizic sau psihic și peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate.

În cauză urmărirea penală se efectuează și față de alte persoane, despre care momentan procurorii nu oferă alte detalii, cu promisiunea că vor furniza „noi informații în momentul în care acest lucru va fi posibil.”

Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990, procurorii susțin că acuzații ar fi pus în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care cereau, printre altele, ca foștii oficiali comuniști să nu poată participa la noile alegeri democratice.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, mai spun procurorii.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult