Andrei Breabăn a lansat la Chișinău câteva volume din epopeea „Ștefaniana”
A venit în premieră la Chișinău pentru a lansa cinci din cele zece volume ale epopeii „Ștefaniana”! Vorbim despre scriitorul din Suceava, Andrei Breabăn, care, după ani de muncă prin arhive, oferă cititorilor cărți despre viața și faptele legendarului apărător al neamului, Ștefan cel Mare.
„Perioada lui Ștefan cel Mare a fost cea mai măreață din întreaga istorie a neamului românesc. Celălalt argument este acela că marele voievod a fost un factor de Unire, cel care toată viața a avut un ideal, să aducă laolaltă cele trei țări românești”, a declarat scriitorul Andrei Breabăn.
„M-a surprins tenacitatea autorului care a constat în documentarea riguroasă a acelor timpuri ce se referă la viața lui Ștefan cel Mare, la evoluția acestui om de stat care a stat în calea urgiilor imperiului otoman. Meritul autorului este că ne aduce pe masă un spirit care ne lipsește la acest moment, spiritul patriotismului”, a menționat scriitorul Dumitru Dan Maxim.
Lansarea s-a desfășurat pe fundalul expoziției de pictură a lui Leonid Popescu, pictor și scriitor care a lansat în România alături de prietenul său, Andrei Breabăn, cărțile sale despre deportări.
„Mie îmi place adevărul, așa cum mi-a spus bunica mea, mama mea, părinții mei, care au fost deportați în Siberia. Să scrii adevărul! "Deportări de pe Valea Răutului”, pe care am scris-o personal. Cu Andrei Breabăn ne-am cunoscut la Cernăuți, m-a dus la Mănăstirea Putna, apoi am avut lansare de carte la Fălticeni, la Ipoteștii lui Mihai Eminescu”, a relatat Leonid Popescu, artist plastic, scriitor.
Lansarea romanelor despre Ștefan cel Mare și Sfânt era așteptată demult la Chișinău.
„Un eveniment dintre cele mai impresionante pentru că vorbim aici de o epopee unică în spațiul literar românesc. De menționat și contribuția prietenului dumisale, Leonid Popescu, cel care vine cu o expoziție de tablouri tot din spațiul acesta istoric”, a remarcat scriitorul Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM.
„O sărbătoare a colaborării dintre știință, artă, credință în ajunul sărbătorilor de Paști! Domnul Andrei Breabăn, un scriitor care a reușit să ne convingă prin aceste volume că avem un trecut, o istorie foarte bogată”, a conchis acad. Ion Tighneanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM).
Contribuția lui Andrei Breabăn la valorificarea trecutului istoric a fost apreciată cu Diploma de gratitudine a Academiei de Științe a Moldovei.
Autor: Silvia Hodorogea