Externe

Antony Blinken susține că China contribuie la alimentarea amenințării rusești la adresa Ucrainei

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acționa dacă China nu încetează să furnizeze Rusiei articole folosite în atacul său asupra Ucrainei. Vorbind pentru BBC la Beijing, înaltul diplomat american a declarat că le-a spus clar omologilor săi că aceștia „ajută la alimentarea celei mai mari amenințări” la adresa securității europene de la Războiul Rece încoace.

Oficialul american nu a spus ce măsuri sunt pregătite să ia SUA, dar a ținut să sublinieze că s-au făcut progrese în anumite domenii.

El a lăudat Beijingul pentru eforturile depuse în vederea opririi livrărilor de fentanil în SUA.

China rămâne principala sursă de fentanil pentru SUA, despre care Casa Albă a declarat că provoacă o criză de sănătate publică în întreaga țară.

De asemenea, Blinken a subliniat că, în opinia sa, Beijingul poate juca un rol „constructiv” în Orientul Mijlociu, subliniind că China își folosește „relația cu Iranul pentru a face presiuni” împotriva unei noi escaladări a confruntării cu Israelul.

Vizita, a doua în 10 luni efectuată de dl Blinken, face parte dintr-o intensificare semnificativă a dialogului și a diplomației între aceste puteri rivale, în timp ce acestea încearcă să pună relațiile pe un făgaș echilibrat după o perioadă de tensiuni imense anul trecut.

Relațiile dintre Washington și Beijing au fost tensionate din cauza pretențiilor Chinei privind Taiwanul și Marea Chinei de Sud, precum și din cauza interdicțiilor SUA de a exporta tehnologie avansată. Acestea au fost afectate și mai mult de o dispută legată de un balon spion în februarie anul trecut.

Zilele trecute, SUA au adoptat o lege care ar obliga TikTok, deținută de chinezi, să vândă aplicația video extrem de populară sau să fie interzisă în America - lucru despre care Blinken a dezvăluit anterior că nu a fost abordat în cadrul întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping.

Xi, care s-a întâlnit cu Blinken vineri după-amiază în Marea Sală a Poporului din Beijing, a fost de acord că cele două părți au făcut „unele progrese pozitive” de când s-a întâlnit cu omologul său american, Joe Biden, în noiembrie.

El a adăugat că țările ar trebui „să fie parteneri, nu rivali”, afirmând că, dacă SUA ar avea „o viziune pozitivă asupra dezvoltării Chinei”, relațiile ar putea „să se stabilizeze cu adevărat, să se îmbunătățească și să avanseze”.

Blinken a declarat pentru BBC că una dintre căile cheie pentru „relații mai bune” între China și atât SUA, cât și Europa ar fi ca Beijingul „sau unele dintre întreprinderile sale„ să înceteze să mai furnizeze „componente critice” care ajută Rusia să producă mai multe muniții. Componentele includ articole precum „mașini-unelte, microelectronică și optică”.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult