Social

„Conectați prin știință”: Primul summit școlar moldo-american s-a desfășurat la Chișinău

Cele mai inovative proiecte în domenii precum combaterea încălzirii globale, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului au fost premiate în cadrul primului summit școlar moldo-american. Elevii au avut posibilitatea să lucreze în grupuri de câte 4-5 persoane la elaborarea unor proiecte pe care le-au prezentat în cadrul expoziției. Evenimentul a fost organizat în premieră în țara noastră, iar tinerii inovatori au fost asistați de către specialiști din statul Carolina de Nord.

Facebook
Sursa: Facebook

Nicoli Streșină, Ion Motricală și Nikita Jalbă sunt elevi în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Dante Alighieri" din capitală. Ei au elaborat cel mai inovativ proiect, care a și obținut premiul mare. Prin ideea lor, cei trei elevi au combinat mai multe surse de energie regenerabilă care ar putea contribui la o planetă mai curată.

„Aici avem o morișcă eoliană care lucrează chiar din energia acestui panou solar, de aici. Avem două tipuri de energie, cea eoliană și cea solară. Avem un sistem de gaz, care lucrează cu ajutorul unei surse de gaz. Atunci când apropiem se aprinde și scoate un sunet. Aici avem și sistemul nostru inteligent de irigare, care lucrează cu ajutorul unui senzor și ceva amuzant este că pe parcursul lucrului la proiect a crescut chiar și o plantă aici”, a relatat Nicoli Streșină, elevă.

Iar elevii de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” au realizat o turbină hidraulică care transformă energia apei în energie mecanică. Autorii conceptului spun că prin acest sistem ar putea fi rezolvată problema poluării. Tinerii au lucrat asupra proiectului mai bine de două luni și spun că au planuri ambițioase privind implementarea acestuia.

„Ea este formată din două generatoare și un transformator poziționat deasupra lor. Ele ajută la generarea de energie prin metode ecologice și nepoluante, în comparație cu celelalte metode utilizate, de exemplu, cum ar fi turbinele eoliene și panourile solare. Vrem să începem să aplicăm acest proiect chiar și în Moldova, cu ajutorul parteneriatelor cu Ucraina și Moldova am putea să aplicăm acest proiect în Marea Neagră”, a spus Emilian Mîndrilă, elev.

Elevii care au elaborat proiectele au beneficiat de sprijinul specialiștilor în știință din statul american Carolina de Nord. De menționat că Statele Unite ale Americii contribuie esențial la dezvoltarea proiectelor de energie verde în țara noastră.

„Sper să avem o tradiție ca măcar o dată pe an să împărtășim experiențele acumulate la clasă și să le arătăm cum se fac prieteniile, cum se face cercetarea și cum se conectează toate științele prin proiectele STEAM”, a spus Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei.

„Statele Unite ale Americii sunt mândre să fie un partener al dezvoltării STEM în Republica Moldova, în special al tehnologiilor viitorului. Statele Unite sprijină 123 de școli și 45.000 de elevi din Moldova. Implicarea și inovațiile de astăzi contribuie direct la un viitor luminos al Republicii Moldova”, a declarat Kent Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău.

În total, au fost prezentate peste 25 de proiecte. Summitul școlar moldo-american a fost organizat de către Direcția generală educație, tineret și sport în parteneriat cu Academia Tinerilor Oameni de Știință din Carolina de Nord, SUA.

Citește mai mult