În 2024, moldovenii au accesat mai multe credite și au cheltuit mai mult decât au economisit
În 2024, moldovenii au avut o înclinație mai mult spre consum, au accesat mai multe credite decât au făcut depozite și au cheltuit mai mult decât au economisit. Conform unei analize economice, realizate de Veaceslav Ioniță, pe parcursul anului trecut cetățenii Republicii Moldova s-au împrumutat cu peste 10 miliarde lei mai mult față de anul 2023.
Potrivit analizei, oamenii au împrumutat de la bănci peste 34 de miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte a banilor a fost folosită pentru procurarea unei locuințe. S-au luat credite pentru consum, dar și pentru dezvoltarea afacerilor.
„Dacă iau credite, doar la dobânda zero. Pentru persoanele care solicită un credit imobiliar ar fi bine să fie o dobândă, pentru că asta este afacerea băncilor, dar iarăși acum, cu inflația mare, cu siguranță, banca va mări rata de bază pentru creditele de consum și pentru creditele imobiliare, mai ales cele cu dobândă variabilă”;
„Credite am destule, am vreo trei. Am casă la țară și am luat să îmi renovez casa. Motivul ar fi că salariul este mic și ca să faci o investiție mare într-o lună două nu ai cum pentru că, la salariul care este, nu ne putem întinde, dar cu ajutorul băncii putem reuși”;
Potrivit datelor prezentate de Veaceslav Ioniță, în 2024 s-a ajuns la cel mai mare grad de îndatorare al persoanelor fizice din istoria Republicii Moldova, iar cele trei surse de bază pentru împrumut sunt băncile care concurează pentru a atrage populația în calitate de creditor.
„Creșterea, care este foarte puternică în acest an ca volum de bani, este cea mai mare din toată istoria noastră. Astăzi, noi avem credite ipotecare 52 la sută, deci mai mult de jumătate au crescut. Creditele pentru consum au rămas mai mult sau mai puțin 42 la sută, iar creditele de afaceri practic au dispărut ca formă de credit”, a explicat Veaceslav Ioniță.
Împrumuturile bancare au asigurat 85% din necesitățile de creditare ale moldovenilor, restul fiind acoperit de la instituții nebancare, rude, prieteni și cămătari. Potrivit analizei, datoria persoanelor fizice în 2024 a fost de 52 miliarde de lei, sau cu 10 miliarde de lei mai mult față de 2023.