Regional

La Comrat au fost sărbătorite limba și scrisul găgăuz: 350 de persoane și-au testat cunoștințele în cadrul unei dictări

Cu prilejul Zilei limbii și a scrisului găgăuz, intitulată „Ana Dilimiz”, ceea ce în traducere înseamnă „limba maternă”, în municipiile Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, la aceeași oră, a fost organizată o dictare la care au participat peste 350 de oameni. În calitate de text a fost aleasă una dintre lucrările cunoscutului pedagog găgăuz Saveli Economov. În cadrul sărbătoririi scrisului găgăuz, la Comrat au mai avut loc un flashmob și un concert.

Prima dictare generală organizată concomitent în trei orașe din regiune s-a desfășurat, în premieră, în aer liber. Edițiile anterioare au avut loc în instituții de învățământ.

VOX: „ Am scris o dictare, ne simțim bine pentru că am participat la această acțiune. Lucrez la grădiniță, sunt pedagog și, totodată, studiez la Universitatea din Comrat. Este foarte important pentru mine să fiu un exemplu pentru copiii mici și tineri. Mă simt foarte bine aici.”

„Am scris o dictare la limba găgăuză, împreună cu sora mea mai mică. A fost ușor de scris, mă bucur că am făcut acest lucru, cred că am scris-o bine. Este a treia oară când particip la dictare, așa că nu mi-a fost dificil.”

„Am venit cu mama, este profesoară și jurnalistă - Aliona Terzi. Mama scrie această dictare în fiecare an. Lucrarea nu a fost dificilă, totul e bine. Îmi place foarte mult această sărbătoare. Limba găgăuză este limba mea maternă, o iubesc foarte mult.”

În acest an, la dictarea generală la limba găgăuză au participat peste 350 de persoane de diferite vârste. Cei care au făcut cele mai puține greșeli la scriere vor fi premiați.

„Astăzi în Găgăuzia este un eveniment important - toți copiii, locuitorii, profesorii scriu o dictare la limba găgăuză. Dictarea este dedicată unui profesor foarte cunoscut - Saveli Economov, care a scris texte, poezie pentru copii”, a menționat Aliona Arnăut, reprezentantă a Direcției de învățământ Comrat.

Pentru prima dată, scrisul găgăuz în grafie chirilică a fost oficializat în perioada sovietică, în anul 1957. La mijlocul anilor "90, la cererea intelectualității de la Comrat, limbii găgăuze i-a fost readusă scrierea cu alfabetul latin. Astăzi, limba găgăuză este studiată în toate instituțiile de învățământ din regiune.

Citește mai mult