Cultură

Academicianul Gheorghe Ghidirim, omagiat în cadrul unui eveniment la Academia de Științe a Moldovei

Lupta pentru valorile naționale, salvarea vieților oamenilor, reformele în medicină și pregătirea unor generații de specialiști în chirurgie sunt pilonii vieții și activității academicianului Gheorghe Ghidirim. Savantul a fost omagiat la Academia de Științe a Moldovei (AȘM) cu prilejul zilei de naștere. El a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani, un bun prilej de bilanț, dar și de planuri pentru viitor.

facebook// Universitatea de Medicină și Farmacie
Sursa: facebook// Universitatea de Medicină și Farmacie

„Am satisfacție de la multe lucruri făcute, fiindcă toată viața m-am condus de principiul: Grăbește-te să faci bine. Asta am însușit de la tatăl meu, Petru, și m-am ținut de el toată viața”, a spus Gheorghe Ghidirim.

Despre ceea ce a însemnat pentru Gheorghe Ghidirim să faci bine au vorbit cu admirație și respect foștii discipoli de la Universitatea de Medicină, deveniți apoi colegi de bisturiu la masa de operații și la reuniunile științifice.

„El a fost și este coloana vertebrală a chirurgiei noastre, o personalitate căreia Dumnezeu i-a dat harul de a vorbi, de a analiza, de a iubi oamenii”, a menționat Eva Gudumac, academician.

„Era o personalitate la care oricine râvnea să ajungă la cursurile dumnealui, ne-a făcut să alegem această profesie, nu ușoară. Am învățat să avem răbdare, să fim alături de pacient când are el nevoie și măiestria, arta de a face această intervenție chirurgicală cu rezultate frumoase”, a relatat Ala Suman, chirurg, doctor în științe medicale.

De-a lungul celor peste șase decenii de activitate, academicianul Gheorghe Ghidirim s-a aflat în vâltoarea evenimentelor care au schimbat imaginea Republicii Moldova.

„A fost un om plin de energie debordantă care ne inspira și pe noi. Ziceam așa, că nu este salvatorul unui pacient, este salvatorul neamului”, a spus scriitorul Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM.

„Un patriot, renumit chirurg, care a salvat mii și mii de vieți omenești. La AȘM a fondat secția de științe medicale. A participat și la elaborarea Declarației de Independență a Republicii Moldova”; a menționat academicianul Ion Tighineanu, președinte al AȘM.

„Mai întâi dorea să devină chimist, pe urmă a devenit medic, un mare om de știință, și un mare patriot”, a spus Aurelian Gulea, academician.

O ipostază mai puțin cunoscută a lui Gheorghe Ghidirim, cea de artist al cuvântului, a fost readusă în atenție de academicianul Mihai Cimpoi.

„Este poet, a tradus, scrie versuri și a fost șeful cenaclului literar de la Institutul de Medicină. Așa l-am fixat eu în ”Istoria deschisă a literaturii române din Basarabia””, a subliniat Mihai Cimpoi.

Născut la 22 aprilie 1939, la Olănești, raionul Ștefan Vodă, Gheorghe Ghidirim a ajuns fondator de școli medicale, a fost primul ministru al Sănătății în Republica Moldova, în perioada 1990 - 1994, este deținător al „Ordinului Republicii", precum și a numeroase titluri și distincții medicale din străinătate.

Citește mai mult