Cultură

MNIM și-a suspendat temporar activitatea, din cauza unui accident rutier în care au avut de suferit angajați ai muzeului

Mai mulți vizitatori, printre care și grupuri de copii, au făcut astăzi cale întoarsă de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM), care, de luni, și-a suspendat temporar activitatea. Se întâmplă în contextul în care mai mulți angajați ai muzeului sunt acum internați în spital, după ce au fost implicați într-un grav accident rutier. Muzeul își va redeschide ușile pe data de 6 mai.

facebook/ MNIM
Sursa: facebook/ MNIM

„Vin oamenii în excursie, vin copii, grupuri, studenți. Din păcate, suntem nevoiți să-i întoarcem înapoi și să le lămurim. După ce le spun ce s-a întâmplat, toți le doresc însănătoșire cât mai grabnică. Un colectiv foarte bun și îmi pare foarte rău”, spune Nicolae Iacovlev, gardian, MNIM.

„Am văzut aseară întâmplător informația pe rețele despre ceea ce s-a întâmplat, am venit astăzi la muzeu să ne exprimăm solidaritatea. Ne pare rău că au suferit oamenii, suntem alături de ei și le dorim sănătate”, afirmă Svetlana Stoianova, vizitatoare.

Între timp, o parte din angajații muzeului sunt internați, iar alții urmează tratamentul la domiciliu. Printre ei este și vicedirectorul muzeului, Alexandru Argint, care, în pofida multiplelor fracturi, vine în continuare la muncă. Acesta povestește despre clipele de groază prin care a trecut în ziua de 26 aprilie, când a avut loc accidentul.

„Am fracturate trei coaste din partea dreaptă ca rezultat al accidentului. Eram chiar în spatele șoferului. Mașina care venea din față a intrat direct în autocar. A fost o sperietură mare fiindcă în momentul impactului, noi, cei din față am văzut, cei din spate nu realizau ce s-a întâmplat. Când autobuzul a intrat în derapaj și a început să se răstoarne, toată lumea s-a panicat”, relatează Alexandru Argint.

Directorul muzeului, Eugen Sava, spune că doi dintre angajați continuă să fie internați la Spitalul din Căușeni. Aceștia nu pot fi transportați la Chișinău, din cauza stării grave în care se află. Ceilalți sunt sub supravegherea medicilor de la Institutul de Medicină Urgentă.

„Având în vedere că circa 30 de persoane, supraveghetori, muzeografi, nu mai pot fi antrenați acum în câmpul de muncă și, cu permisiunea Ministerului Culturii, noi temporar am sistat activitatea muzeului. Nouă persoane sunt la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Unii dintre cei care sunt la Spitalul de urgență urmează să fie operați, alții au fost deja, în funcție de traumele suferite”, menționează directorul MNIM, Eugen Sava.

Amintim că angajații Muzeului Național de Istorie se întorceau săptămâna trecută de la Căușeni, unde au vizitat Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Muzeul „Alexei Mateevici” din Zaim. Pe drumul care leagă satele Grigorevca și Baccealia, autobuzul în care se aflau a fost lovit violent de un automobil. Șoferul mașinii a decedat pe loc, iar angajații muzeului au fost transportați cu opt ambulanțe la spital.

Autor: Silvia Hodorogea

Citește mai mult