Externe

Comisar european: „Telemunca și dreptul la deconectare sunt următoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE”

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale Nicolas Schmit a declarat în ajunul zilei de 1 Mai că telemunca și deconectarea trebuie să fie „următoarele piese ale puzzle-ului” muncii în UE, în timp ce a trecut în revistă principalele repere atinse de actualul executiv comunitar în materie de muncă, informează EFE, citată de Agerpres.

„Deși mai sunt multe de făcut, putem fi mândri de progresele pe care le-am obținut", a subliniat comisarul într-o declarație cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, care este sărbătorită miercuri. Acesta a declarat că „telemunca și dreptul la deconectare sunt următoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE".

„Comisia a lansat o consultare cu partenerii sociali pentru a strânge opinii. Comisia rămâne angajată să acționeze asupra acestui aspect crucial al vieții profesionale pentru a prezenta o propunere legislativă eficientă și echilibrată", a spus el.

Parlamentul European a cerut Comisiei o directivă care să permită celor care lucrează de la distanță să se deconecteze în afara orelor de lucru și să se abțină de la a răspunde la apeluri sau e-mailuri în afara programului de lucru, însă inițiativa este blocată după eșecul negocierilor dintre patronatele și sindicatele europene.

Pe de altă parte, Schmit a salutat directiva privind lucrătorii de pe platforme - cunoscută sub denumirea de „legea rider" -, care reunește noi reguli pentru a îmbunătăți condițiile de muncă pe platforme precum Uber și pentru a reduce numărul de lucrători independenți falși în aceste companii.

Luxemburghezul a reamintit că executivul european a prezentat inițiative legislative pentru a îmbunătăți calitatea stagiilor din Uniunea Europeană și pentru a le permite tinerilor „să învețe noi competențe și să găsească un loc de muncă de bună calitate".

În martie, Bruxelles a prezentat o propunere de directivă care urmărește să asigure că stagiile nu sunt folosite pentru a camufla locuri de muncă obișnuite, prin controale și inspecții, și că stagiarii au aceleași condiții ca și angajații, inclusiv plata, cu excepția cazului în care un tratament diferențiat este justificat de motive obiective.

În ceea ce privește aplicarea directivei privind salariile minime adecvate, Schmit a remarcat că „statele membre avansează", amintind totodată că „se apropie termenul limită de transpunere, în luna noiembrie a acestui an".

În plus, el a subliniat „eforturile continue" de abordare a șomajului și a reamintit cele două noi proiecte de finanțare comunitară, primul care îi vizează pe tinerii care nu studiază și nici nu muncesc, iar al doilea care îi vizează pe cei care sunt șomeri de mult timp.

Declarația s-a referit și la ultimul summit al partenerilor sociali de la Val Duchesse, desfășurat în ianuarie, unde s-au dezbătut provocările economice și de muncă, după care Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru abordarea penuriei de forță de muncă și de lucrători calificați.

În plus, Schmit a apreciat reperele atinse în timpul Anului european al competențelor, care își marchează închiderea oficială marți și care a organizat aproape 2.000 de evenimente și 190 de inițiative în întreaga UE. Este vorba de o inițiativă a Comisiei Europene de a promova învățarea pe tot parcursul vieții și de a forma cetățenii în noile competențe cerute de piața muncii, afectată de transformarea digitală și ecologică.

Citește mai mult