Social

Munca nedeclarată subminează sistemul fiscal al Republicii Moldova: peste 15 miliarde de lei pierdute anual

Fiecare a patra persoană angajată în Republica Moldova activează ilegal, adică nu are contract de muncă, primește salariul în plic și nu beneficiază de sistemul de asigurări sociale și medicale. Aproximativ 15 miliarde de lei anual constituie pierderile neîncasate la bugetul de stat cauzate de munca nedeclarată, potrivit estimărilor oficiale.

De Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Săptămâna combaterii muncii nedeclarate (1-7 mai) spunând că această practică ilegală nu doar subminează sistemul fiscal al țării noastre, ci și privează angajații de drepturile și beneficiile pe care le-ar avea în mod legal.

Ministerul susține că este hotărât să identifice și să reducă munca nedeclarată și subdeclarată prin intermediul reformelor și a eforturilor sporite de monitorizare asupra respectării normelor în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă. Declararea muncii este primul pas pentru ca fiecare angajat să se bucure de drepturile garantate prin legislația Republicii Moldova și standardele internaționale și europene din domeniul muncii, se mai arată într-un comunicat al ministerului.

Anul trecut, autoritățile au demarat reforme ample la instituțiile-cheie din domeniul muncii, reorganizând Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii. Ultimul a obținut mai multe pârghii și mecanisme pentru a lupta cu munca ilegală. Din 1 martie 2023, inspectorii au dreptul să efectueze vizite inopinate la companii, iar începând cu 1 iulie 2024 vor avea posibilitatea să aplice sancțiuni celor care practică economia informală fără a se adresa instanțelor de judecată.

De la începutul acestui an, Inspectoratul de Stat al Muncii a realizat peste 600 de controale la unități cu un total de 40 mii de lucrători.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2023, în sectorul informal au lucrat 16,2% din totalul persoanelor ocupate în economie. Ponderea persoanelor care au avut un loc de muncă informal a constituit 23,0% din totalul persoanelor ocupate, cu 1% mai mult decât în 2022. În sectorul agricol ocuparea informală a constituit 66,6%, iar în sectorul non-agricol - 11,4%, dintre care 66,2% în sectorul construcții. Din numărul persoanelor ocupate informal, salariații au alcătuit 26,1%. Totodată, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 7,1%, în 2023, fiind în creștere cu aproape 1%, față de anul precedent. Cele mai mari ponderi ale salariaților, care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale, sunt estimate în agricultură (61,8%), construcții (12,8%), comerț (5,7%) și industrie (3,7%).

Citește mai mult