Cultură

Muncește cu ață și credință: meșterița Lidia Rusu a împodobit geamurile Bisericii de lemn din Chișinău cu perdele ornamentate manual

Spiritul și atmosfera apropiatelor sărbători pascale dăinuie în cea mai veche și mai înaltă Biserică de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău. Sfântul lăcaș a îmbrăcat straie de sărbătoare, iar la geamurile bisericii au apărut perdele cu motive ornamentale tradiționale. Acestea au fost lucrate cu multă migală de către meșterița Lidia Rusu, membră a comunității „Șezătoarea Basarabiei".

Biserica Veche de Lemn "Adormirea Maicii Domnului"
Sursa: Biserica Veche de Lemn "Adormirea Maicii Domnului"

De dimineață, Lidia Rusu potrivea noile perdele la geamurile vechii biserici de lemn. A fost dorința ei să le coasă și să le brodeze, pentru a le dărui acestui sfânt lăcaș.

„Am avut un îndemn de sus și am ales ornamentul, am ales în așa fel ca în fiecare motiv să fie câte o cruciuliță. Am muncit mult, dar în rugăciune, cu gândul la pace și sănătate!”, a spus Lidia Rusu.

Parohul bisericii, protoiereul Sergiu Curnic, are grijă ca vechea biserică de lemn să devină un model al patrimoniului bisericesc și cultural.

„Ne-am străduit în interiorul acestei biserici să creăm o atmosferă a duhului secolului 17-18 și prin punerea acestor perdele. Foarte mult mă bucur că ele au fost brodate de doamna Lidia exact așa precum ne-am dorit”, a menționat Sergiu Curnic.

Etnografii spun că se vorbește mult despre valoarea patrimoniului arhitectural al vechilor biserici, dar nu și despre valoarea pe care o au obiectele de cult din aceste lăcașuri.

„În această biserică sunt multe icoane pictate pe lemn, posibil că unele sunt din secolul 18, iar aceste noi perdele care împodobesc lăcașul sunt deosebite prin faptul că exprimă ornamente populare: Pasărea-simbol al sufletului, Pomul vieții ne duce cu gândul la pomul Raiului, iar Crucea este tipul de Cruce românească brodată în culorile Tricolorului”, a subliniat Andrei Prohin, secretar științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

„Tare mult înseamnă când lucruri făcute de mânuța femeilor împodobesc lăcașurile sfinte. Mi-e dor să văd în bisericile noastre cât mai multe lucruri cusute de mâna femeii”, a remarcat Varvara Buzilă, etnograf.

Și deoarece suntem în preajma sărbătorii de Paște, Varvara Buzilă a venit cu un îndemn către creștini.

„Cred că este foarte potrivit ca de Paști să venim la biserică în costumele noastre tradiționale, în costume populare, să ne înnoim atât haina, cât și sufletul nostru”.

Citește mai mult