Regional

Locuitorii satului Bălăurești, Nisporeni, au apă la robinete doar câteva ore pe zi. Ce spun autoritățile locale

De ani buni, apa potabilă este un lux pentru localnicii din Bălăurești, Nisporeni. Oamenii au apă la robinete doar câteva ore pe zi, dimineața sau seara. Așa că, în timpul zilei, oamenii sunt nevoiți să aducă apa cu gălețile de la fântânile din sat. Autoritățile locale spun că singura soluție ar fi conectarea localității la apeductul care aprovizionează cu apă locuitorii din Hâncești. Pentru a obține finanțare, primăria a depus dosarul la programul „Satul European” și speră că va obține cele două milioane de lei necesare.

Locuitorii din satul Bălăurești ne-au povestit că au învățat să consume rațional apa pe care o primesc dozat o singură dată pe zi. Pentru necesitățile casnice, aduc apă de la fântână, dar și aceasta, în unele zone ale satului, este tulbure.

De la robinet nu ajunge. Dar avem fântână, fântână acasă, fântână aici la întreprindere și ne descurcăm cu ce avem. Izvoarele au cam scăzut, nivelul apei s-a cam lăsat, de aia nu ajunge și debitul e puțin de apă. Acasă fântâna e făcută dar izvorăște cu tot cu nisip și iată se strică și aparatele din casă, mașina de spălat”.

„În zi, o dată dau apă. Ori seara, ori dimineața sunt ore. Când este apă mai strângem câte un pic să avem rezervă”.

Câte o săptămâna câteodată nu este. O săptămână curge un pic, vreo 100-200 de kg, o săptămâna deloc. Clar lucru că așteptăm să fie oamenii îndestulați cu apă. Avem niște fântâni aici și sâmbătă e clar că e aglomerat, lumea se spală sâmbătă. E tulbure, e cu nisip, e puțin și aici în fântânile acestea”.

Primarul localității, Alexandru Ionel, spune că a indentificat o soluție, însă are nevoie de cel puțin 2,4 milioane de lei, bani pe care acesta speră să îi obțină în cadrul programului Satul European.

„*Sursa de apă este foarte mică. Avem circa doar 45 de tone sau metri cubi de apă timp de o zi. Este foarte puțin. Am depus cerere spre finanțare, construcția unui apeduct, unei magistrale care va aduce apa potabilă aici în localitate de la stația de filtrare și pompare de la Cotul Morii, raionul Hîncești. Este un traseu de trei kilometri care ar astupa această necesitate(”, a declarat primarul satului Bălăurești.

Primarul speră că va reuși să obțină banii în cadrul programului, mai ales că anterior, localitatea a beneficiat de alte două finanțări. Aproape 3 milioane de lei localitatea i-a primit pentru amenajarea unei zone de agrement, care bucură de mai bine de jumătate de an ochii sătenilor.

Pe acest teren unde s-a construit și s-a amenajat acest parc era o construcție veche de prin anii 60 din lut. Se dărâmau pereții. Deja este un aspect în centrul localității”, a declarat edilul localității.

Arăta destul de urât înainte, dar acum destul de frumos a făcut primarul. Ne bucurăm frumos de ceea ce a făcut. O săptămâna în urmă am stat cu fetele”.

Noi ne bucurăm că primarul s-a gândit să facă ceva pentru tineret. Copii vin la tenis, mai stau împreună. Se mai întâlnesc băieți cu fete, mai stau în parc. E o idee bună”.

O idee bună. S-au gândit la tineret, la copii”.

Un alt proiect implementat cu succes în localitate a fost izolarea termică a edificiului Primariei, care a costat peste 453 de mii de lei. Amintim că în aprilie 2023 a fost lansat programul național de dezvoltare locală „Satul European”, scopul căruia este de a sprijini proiectele de infrastructură pentru localități. Acesta a cuprins, la prima ediție, 500 de proiecte.

Ulterior a fost anunțat un nou program "Satul European Expres", cu scopul de a permite localităților să implementeze proiecte rapide, în maximum șase luni, care necesită mai puține resurse financiare. Acesta include 399 de proiecte de modernizare a infrastructurii. Dintre acestea, până în prezent, au fost realizate peste 700 de proiecte.

Citește mai mult