Putin a ordonat exerciții militare cu arme tactice
Ministerul rus al Apărării a raportat că Statul Major General, la indicația președintelui Vladimir Putin, a început pregătirile pentru desfășurarea, în viitorul apropiat, a aplicațiilor militare, cu implicarea unităților de rachete din Districtul militar de sud și a forțelor navale ruse. Potrivit raportului, în cadrul aplicațiilor este planificată utilizarea armelor nucleare nestrategice, numite și tactice, transmite BBC.
Ministerul rus al Apărării notează că exercițiile sunt pregătite ca răspuns la „declarațiile și amenințările provocatoare din partea oficialilor occidentali” și vor avea loc „în curând”. Raportul nu specifică exact la ce afirmații se face referire. Nu a fost anunțat nici locul desfășurării aplicațiilor.
La sfârșitul lunii februarie 2024, „Financial Times” a relatat despre niște documente secrete rusești, la care au obținut acces jurnaliștii publicației. Acestea se refereau la armele nucleare tactice rusești.
Din publicare a rezultat că pragul de utilizare a acestor arme de către Rusia în realitate este mult mai scăzut decât au declarat public oficialii ruși.
Invazia din 2022 a Ucrainei ordonată de Vladimir Putin a dus la cea mai gravă deteriorare a relațiilor din Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba, potrivit diplomaților americani și ruși.
Rusia prezintă războiul drept o luptă cu Occidentul, despre care Putin susține că a ignorat tentativele Moscovei de a dezvolta o relație de prietenie după căderea Uniunii Sovietice în 1991 și că încearcă să controleze Ucraina în timp ce extinde prezența militară a NATO spre est.
Occidentul și Ucraina susțin pe de altă parte că nu vor ceda până când forțele ruse nu vor fi învinse și caracterizează războiul lui Putin drept unul în stil imperial, care are drept scop ocuparea de teritorii și aducerea țării invadate în orbita Moscovei, notează Reuters.
Rusia a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice și are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume. Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS). Dintre acestea, aproximativ 1.200 sunt expirate, dar în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de către lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază mai scurtă, potrivit FAS.
Armele nucleare tactice (TNW) sunt arme nucleare utilizate pentru câștiguri tactice specifice pe câmpul de luptă, mai degrabă decât, să zicem, pentru a distruge cele mai mari orașe din Statele Unite sau Rusia. Aceste focoase pot fi lansate prin intermediul unui spectru larg de rachete, torpile și bombe gravitaționale de la forțele navale, aeriene sau terestre. Ele ar putea fi chiar pur și simplu transportate într-o zonă și detonate.
Președintele este cel care ia decizia finală atunci când vine vorba de utilizarea armelor nucleare, atât strategice, cât și non-strategice, conform doctrinei nucleare a Rusiei.
Este de presupus ca, pentru a pregăti un atac cu TNW, Putin să se consulte cu aliații de rang înalt din Consiliul de Securitate al Rusiei înainte de a ordona, prin intermediul Statului Major General, ca un focos să fie încărcat pe un vehicul de livrare și pregătit pentru un potențial ordin de lansare.
Deoarece Putin nu poate să prevadă care ar fi răspunsul SUA, întreaga tactică nucleară a Rusiei se poate schimba: submarinele pot ieși pe mare, forțele antirachetă pot intra în alertă maximă, iar bombardierele strategice se fac văzute pe pistele bazelor aeriene, gata de decolare imediată.