Social

Mamă și tată pentru opt copii rămași fără îngrijire părintească. Povestea familiei Nacu din capitală

Doi soți din Chișinău au devenit mamă și tată pentru opt copii rămași fără îngrijire părintească. Micuții au primit o șansa la o viață mai bună, la educație și integrare în societate după ce au fost plasați în casă tip familial. Aici, cei patru băieți și patru fete au regăsit căldura unei noi familii, merg la școală, au prieteni și chiar au început să viseze și să-și facă planuri de viitor.

Andrei și Vera Nacu au devenit părinți educatori acum câteva luni. Au în grija lor opt copii. În 2021, Andrei Nacu a muncit în calitate de părinte educator în cadrul unui centru de plasament. Dragostea și mila față de copiii care au rămas fără părinți l-a determinat să transforme acest centru într-o casă de tip familie.

Serviciul noi l-am început din ianuarie, din 9 ianuarie a acestui an, până în 23 decembrie a fost centru de plasament. Noi am avut 16 ori 17 copii atunci. În casa aceasta noi le oferim dragostea de care ei au nevoie și avem și principiul acesta de siguranță resimțită. Ei trebuie să se simtă sigur aici pentru că din mediul din care ei vin, chiar și de acasă nu au avut această siguranță resimțită”, a menționat Andrei Nacu.

Vera Nacu, „mama”, cum îi spun cei mici, lucrează în serviciul social de trei ani. Vera povestește că la început a fost complicat, dar, cu timpul, pentru a menține ordinea în casă, a introdus reguli. Acum toți membrii familiei le respectă cu strictețe.

La început a fost o provocare pentru că stilul de viață s-a schimbat extrem, de la noi doi și motanul nostru am ajuns să fim opt. Cumva ne-am adaptat și după am început să înțelegem că ei sunt parte din viața noastră. Fetele întotdeauna mă ajută peste tot la curățenie, la bucătărie. Cu copilașii cei mici avem regim special: dimineață - rutina, după școală avem timp liber de odihnă”, a spus ea.

Rita este una din fetele care se bucură de grija soților Nacu. Adolescenta a rămas singură după ce mama a plecat peste hotare. Cele două comunică foarte rar. Dacă ar fi pusă să aleagă între întoarcerea în familia biologică și a rămâne în noua familie, balanța ar înclina pentru a doua opțiune.

E plecată de mult timp, îmi spune că îi este dor, dar nu poate face nimic și că va reveni curând. Dacă revine, nu cred că vreau să plec de la doamna Vera și domnul Andrei pentru că mă simt bine aici. Eu mereu am vrut să fiu singură la părinți. Nu prieteneam cu băieții de aici apoi a început să îmi placă să am grijă de ei, să îi ajut. Atunci am înțeles că vreau să fiu soră mai mare”, a relatat copila.

Printre cei opt copii sunt și frații Ana și David. Fata, fiind sora cea mare, a decis că trebuie să plece de acasă pentru un viitor mai bun. Pentru a supraviețui, Ana muncea cu ziua pe la vecini.

M-am gândit să iau decizia să plec undeva. Am primit vestea că vrea cineva să ne ia la ei, eram foarte bucuroasă, mama a început să plângă din cauza că nu vrea cineva să ne ia. Eu i-am spus mamei: nu plânge, că acolo o să avem un viitor mai frumos și când vom veni acasă cu cunoștințe. Vreau să plec la universitate. Dorința mea a fost să fiu actriță, îmi place, dar mă mai gândesc”.

Recent, familia Nacu a adoptat și un cățeluș pe nume Funia. Animalul a fost așteptat mult de cei mici.

Nu îmi era trist, dar am vrut să am un animal de companie. - Ai grijă de el? - Da, el vine la mine și începe să mă muște. Se joacă cu mine”.

Funia o cheamă, dar câteodată încurcăm și în loc de Funia spunem Funiaca. Îmi place aici, e bine, au grijă de noi. Mie îmi place să desenez și să colorez”.

Vera și Andrei Nacu sunt conștienți că, în orice zi, unul dintre copii sau mai mulți ar putea fi adoptați. Până atunci însă, cei doi soți dau tot ce au mai bun pentru a le oferi o educație și un trăi fără griji.

Încerc să accept și să învăț să dau drumul cuiva când va trebui pentru că așa e în folosul copiilor. Uneori simt că nu îmi ajunge timp să petrec cu fiecare în parte și simt că ei au nevoie și încep să mă tragă în diferite părți, să fie geloși între ei și de asta înțeleg că este mai bine într-o familie și poți să ai toată atenția părinților”, a declarat Vera Nacu.

Asta e cel mai dureros să înțelegi că ei pot pleca oricând, deși ei spun că nu vor pleca de la noi niciodată, asta ne bucură. Dacă va fi o familie care va dori să îi adopte, pe cei care au statut adoptabil, ne va fi greu, dar vom înțelege că acolo le va fi mult mai bine. Toată atenția unei familii, dragostea, susținerea va fi axată pe doi, nu pe opt odată”.

Soții Nacu intenționează să deschidă în curând a doua casă de tip familial, în care vor locui alți patru copii rămași fără ocrotire părintească. Copiii pot sta în casele de tip familial până la vârsta de 23 de ani.

Citește mai mult