Cultură

Muzeografa Varvara Buzilă a lansat, la Chișinău, o monografie dedicată creatorilor și purtătorilor costumului tradițional

Perpetuarea costumului popular, specificul confecționării lui în actualitate, tendințele și devierile în promovarea lui - pe toate le descoperim în monografia „Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul 21”. Autoarea este distinsa cercetătoare Varvara Buzilă, preocupată de peste patru decenii de tezaurul neamului nostru: tradiții, port, melos popular.

Imagina simbol
Sursa: Imagina simbol

Cartea „Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul 21” reprezintă situația la zi, tendințele în confecționarea și promovarea portului popular.

„O tendință este cea a revenirii la autenticitate și originalitate, iar cealaltă a excesului de comercializare. Ne dorim foarte mult ca cei care vor să confecționeze costumul nostru să-i respecte mai mult esența, iar această carte vine să-i ajute, inclusiv cele 50 de planșe, descifrări ale cămășii noastre cu altiță”, a declarat Varvara Buzilă.

Participanții la eveniment au salutat apariția monografiei.

„Ne bucurăm nespus că, încetișor, tradiția reînvie”.

„Îmi place mult cultura moldovenească. Aici este o filosofie întreagă, nu poți rămâne indiferent”.

Monografia reunește o mie de poze, cele mai multe sunt ale creatorilor de astăzi ai costumului autentic.

„Aici noi o să rămânem, o să dăinuim, de aici lumea o să învețe a purta corect și a coase cămașa”, a spus Olesea Enachi, Comunitatea Basarabia.

„Sunt și eu în această carte, la pagina 88, și sunt foarte bucuros și mândru. Noi căutăm ornamente din Câmpia Sorocii și iată aici sunt”, spune Simion Lungu, meșter popular, Soroca.

„Am văzut aici o varietate de ii, care, în același timp, formează un tot unitar, blazonul identității noastre românești”, a menționat Ala Bujor, reprezentantă editură.

Monografia a apărut în programul de editare a cărții naționale cu sprijinul Ministerului Culturii.

„Cartea se va înscrie frumos în tot efortul pe care l-a făcut Republica Moldova în promovarea și susținerea dosarului „Arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală în Moldova și România”, a menționat Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie.

Mai multe despre creatorii populari contemporani, tendințele în confecționarea costumului tradițional, aflați duminică, 29 ianuarie, în emisiunea „Tezaur”, la Moldova 1.

Citește mai mult