Internațional

Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă

Țările europene au raportat o înmulțire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 și în primele trei luni din 2024, numărul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmite Reuters.

În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în această perioadă, a anunțat miercuri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu 11 decese în rândul sugarilor și opt în rândul adulților în vârstă.

Tusea convulsivă sau tusea pertussis este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii și este endemică în Europa. Poate fi foarte periculoasă pentru bebelușii mici sau pentru persoanele în vârstă.

Epidemiile mai mari de tuse convulsivă sunt așteptate la fiecare 3-5 ani, chiar și în țările cu rate ridicate de vaccinare, a declarat ECDC, deși o ușoară scădere a imunizării în timpul pandemiei COVID-19 ar fi putut fi un factor de creștere. Circulația tusei convulsive a fost, de asemenea, foarte scăzută în timpul pandemiei și a restricțiilor de circulație aferente, ceea ce face ca creșterea să pară mai mare.

Totuși, cifrele sunt încă ridicate din punct de vedere istoric. În primele trei luni ale anului 2024, au existat deja la fel de multe cazuri ca într-un an mediu între 2012 și 2019.

Agenția a precizat că o mare parte din populație a ratat creșterea naturală a imunității împotriva tusei convulsive, deoarece nu a fost expusă la aceasta în timpul pandemiei.

Bebelușii sub șase luni sunt deosebit de expuși riscului de infecție.

„Este esențial să ne amintim de viețile în joc, în special de cele ale micuților noștri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit a fi sigure și eficiente", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea țărilor europene imunizează în mod obișnuit copiii împotriva tusei convulsive și multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-și proteja bebelușii. ECDC a precizat că unele țări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri și copiilor mai mari și adulților, deoarece imunitatea poate scădea.

Citește mai mult