Peste 500 de asistenți personali care au fost demiși de Primăria Chișinău, reangajați la MMPS
Peste 500 de asistenți personali au fost reangajați de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), după ce au fost demiși de către Primăria Chișinău. Potrivit ministrului Alexei Buzu, aceasta este prima etapă a unui proces mai amplu. În cea de-a doua fază, cei care au rămas fără o parte din salariu, precum și restul asistenților, îl vor primi până la sfârșitul lunii mai.
„Acum ne preocupăm să încadrăm în serviciu, să angajăm toți asistenții personali care au fost demiși, respectiv la sfârșitul lunii toți vor primi salariul pentru luna mai. La nivel de minister, există o multidisciplinară, profesioniști examinează fiecare caz în parte. Persoana este admisă în serviciu doar după aceea este semnat contractul de muncă. În luna aprilie, vorbeam de 780 de asistenți personali demiși, alți 600 care s-au pomenit cu salariile reduse 30 la sută, fie 50 la sută, și aceștia vor fi angajați în etapa următoare”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare și al donatorilor, a oferit celor aproximativ 1200 de asistenți personali ajutor financiar: în luna martie o plată în valoare de 5000 de lei pentru toți asistenții vizați.
Amintim că sute de asistenți personali din Chișinău, în special de vârstă pensionară, au fost concediați, iar celor care au rămas li s-au tăiat lefurile în jumătate după ce Primăria a anunțat că nu mai are bani ca să îi plătească și nu va angaja noi asistenți personali care au depus cereri.
Municipalitatea a acuzat puterea centrală că nu a inclus Chișinăul în reforma asistenței sociale „Restart", prin care, de la 1 ianuarie 2024, serviciul „Asistența personală" este finanțat de la bugetul de stat, iar asistenții personali trec în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Autoritățile centrale au invocat, la rândul lor, că municipiul Chișinău și Autonomia găgăuză, care de asemenea nu a fost inclusă în program, au suficiente posibilități să plătească salariile asistenților personali din propriile venituri, dar și din transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat.