Cultură

Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au marcat Ziua Europei printr-un eveniment comun

Academia Română și Academia de Științe a Moldovei (AȘM) au sărbătorit, astăzi, Ziua Europei printr-un eveniment comun. Participanții la conferința cu genericul „Consolidarea spațiului științific românesc în context european” au evidențiat importanța proiectelor de cercetare comune, domeniile prioritare pentru dezvoltarea cunoașterii și îmbunătățirea vieții oamenilor.

TVR Moldova
Sursa: TVR Moldova

Cele mai importante sărbători, precum Ziua Limbii Române și Ziua Culturii Naționale sunt marcate împreună de către cercetătorii de la Academia Română și de la Academia de Științe a Moldovei. Actual și important în contextul perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este evenimentul consacrat Zilei Europei.

„Academia Română și Academia de Științe a Moldovei reprezintă două țări românești în cele mai importante foruri internaționale, cum ar fi Consiliul Științific Internațional, Academia Europeană și aceste foruri consolidează Organizația Națiunilor Unite, UNESCO, Comisia Europeană, adică noi participăm la aceste procese și noi reprezentăm spațiul românesc în întregime!”, a remarcat președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu.

„Împreună cu Academia de Științe a Moldovei am semnat un nou protocol de colaborare cu foarte multe acțiuni pe care urmează să le derulăm împreună cu realizarea unor parteneriate în programe comune de cercetare științifică”, a menționat Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române.

„Toate instituțiile de cercetare din RM au acorduri de colaborare cu partenerii din România. Au fost mai multe proiecte finalizate în diverse domenii: chimie, fizică, matematică, informatică”, a relatat Svetlana Cojocaru, membru corespondent, vicepreședinte al AȘM.

Domeniul culturii reprezintă o prioritate.

„Uniunea Europeană ne oferă posibilități enorme de a ne integra în spațiul european de cercetare și de cultură cu patrimoniul cultural care ne reprezintă ca neam”, afirmă Liliana Condraticova, secretar științific general al Academiei de Științe a Moldovei.

Cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului au abordat dimensiunea europeană a operei unor înaintași.

„Dimitrie Cantemir este Terra Incognita, încă urmează a fi descoperit cu toată vastitatea culturii sale, cu europenitatea și cu tezele fundamentale care au adus identitatea neamului nostru românesc”, a relevat scriitorul Ion Hadârcă, membru corespondent, vicepreședinte al AȘM.

„Editarea, traducerea, studierea operei lui Eminescu a devenit un proces european și universal. Au apărut centre de studiere a operei lui Eminescu în Germania, Italia. Eminescu e cel care ne vorbește despre Eterna Pace în publicistică, în „Memento Mori”, alte poeme”, a punctat acad. Mihai Cimpoi, eminescolog.

Cercetătorii de la ambele Academii sunt în așteptarea rezultatelor primului concurs de proiecte comune în diverse domenii. De asemenea, a fost lansat programul comun de acordare a premiilor pentru cercetări științifice performante.

Citește mai mult