Social

Mihai Popșoi: Atacurile cibernetice asupra radiodifuzorului public sunt atribuite Rusiei

Atacurile cibernetice asupra site-ului postului public de televiziune Moldova 1 ar fi fost efectuate la comanda Federației Ruse, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, într-un podcast difuzat la BBC. Dar, susține șeful diplomației moldovene, pe lângă Moldova1.md, infrastructura digitală este atacată constant în Republica Moldova deoarece „capacitățile noastre sunt încă modeste”.

„Capacitățile noastre sunt încă modeste, dar noi le consolidăm cu ajutorul partenerilor noștri. Și, da, noi suntem o țintă constantă a atacurilor rusești asupra infrastructurii noastre, nu doar a radiodifuzorului public, ci și a oficiului poștal, instituțiile guvernamentale sunt vizate în mod regulat de hackeri, pe care experții îi atribuie Rusiei. Dar ne consolidăm reziliența, avem parteneriate puternice, inclusiv cu Marea Britanie, SUA și alți parteneri din Europa, pentru a ne ajuta să ne construim apărarea, inclusiv apărarea cibernetică”, a declarat Mihai Popșoi.

Amintim că, pe 27 aprilie curent, site-ul Moldova1.md a fost atacat în premieră de hackeri. Concomitent, au fost atacate și site-urile mai multor instituții guvernamentale, inclusiv achizitii.md și mPay.md. Asemenea atacuri au loc aproape zilnic, au precizat reprezentanți ai Guvernului pentru redacția noastră de știri.

Precizăm că atacurile cibernetice au luat amploare în Republica Moldova odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Începând cu anul 2022, mai multe sisteme informaționale, platforme și portaluri publice ale Republicii Moldova au fost sparte.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult