Cultură

Ziua Europei, în ritm de dans. La Strășeni a avut loc cea de-a 32-a ediție a Festivalului „La Vatra Horelor”

Au sărbătorit Ziua Europei în pași de dans! Vorbim despre participanții la cea de-a 32 ediție a Festivalului național de dans folcloric „La Vatra Horelor”, care s-a desfășurat în Parcul Ștefan cel Mare din Strășeni. Concursul a debutat cu o paradă a portului popular pe străzile municipiului.

De dimineață, străzile municipiului Strășeni erau o adevărată vatră a horelor, a portului popular, a virtuozității și frumuseții. Parada colectivelor folclorice din diferite zone etnografice a culminat cu o horă mare în centrul orașului.

N-am putut să trec mai departe și să nu văd frumusețea plaiului natal.

La cei 72 de ani ai săi, Pavel Cucu din ansamblul „Hora de la Prut”, din Ungheni, nu-și imaginează viața fără dans.

D-apoi cum poți să trăiești fără dans, eu nu-mi închipui să asculți muzică și să nu dansezi! Așa m-am trezit, cu muzică, dans în casă, în familie”, a relatat dansatorul Pavel Cucu.

Dansurile noastre sunt pline de inimă și de foc. Este o artă, noi ne regăsim aici de mici copii, participăm la concursuri și festivaluri.

Dansul pentru mine este tot, astea sunt tradițiile de când sunt buneii și străbuneii”, a spus dansatorul din Vorniceni, Strășeni, Veaceslav Cazacu.

Dansul reprezintă legenda străbunilor, sunt elemente din mai multe zone folclorice. Sărbătorim Ziua Europei împreună cu noi, cu ansamblurile din România și cu iubitorii de dans folcloric”, a menționat coregraful Denis Gînga, de la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Punem preț pe felul în care grupurile de dans popular au reușit să reprezinte scenic dansurile noastre strămoșești. Sigur, nu putem lua vatra satului s-o urcăm pe scenă. Reprezentația de folclor, reprezentația de dans popular este totuși o prelucrare, dar ea trebuie să fie curată, cinstită și să exprime filonul tradiției moldovenești, românești”, a afirmat Petre Șușu, membru al juriului, România.

În cadrul festivalului, fiecare colectiv a ales să prezinte dansuri de acasă, unele aproape uitate, precum este „Ciurul”.

Costumul, dansul, felul în care se dansează, promovarea tradiției ca atare, tradiția pură. Asta este cel mai important. Noi în Europa vrem să mergem cu tradițiile noastre. Moldova intră cu inima deschisă și cu bogăția extraordinară a tradițiilor!”, a punctat directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu.

„La Vatra Horelor” este cel mai longeviv festival de dans folcloric și se desfășoră o dată la doi ani.

Citește mai mult