Externe

SUA: Israelul ar fi încălcat dreptul internațional prin utilizarea armelor americane în operațiunea din Fâșia Gaza

Administrația Biden a declarat vineri că este posibil ca utilizarea de către Israel a armelor furnizate de SUA să fi încălcat dreptul umanitar internațional în timpul operațiunii sale militare din Gaza, notează Reuters. Însă administrația nu a făcut o evaluare definitivă, afirmând că, din cauza haosului din timpul războiului din Gaza, nu a putut verifica cazurile specifice privind utilizarea acestor cu încălcări.

Reuters / Palestinieni inspectează locul unei lovituri israeliene asupra unei case în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, 8 mai 2024
Sursa: Reuters / Palestinieni inspectează locul unei lovituri israeliene asupra unei case în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, 8 mai 2024

Evaluarea a fost făcută într-un raport neclasificat de 46 de pagini al Departamentului de Stat către Congres, cerut în conformitate cu un nou Memorandum de Securitate Națională (NSM) pe care președintele Joe Biden l-a emis la începutul lunii februarie.

Constatările riscă să înrăutățească și mai mult legăturile cu Israelul, într-un moment în care aliații sunt din ce în ce mai mult în dezacord cu privire la planurile Israelului de a ataca Rafah, o acțiune împotriva căreia Washingtonul a avertizat în mod repetat.

Administrația Biden a pus deja în așteptare un pachet de arme într-o schimbare majoră de politică, chiar dacă a reiterat sprijinul pe termen lung pentru Israel.

Raportul Departamentului de Stat a inclus contradicții

Acesta a enumerat numeroase rapoarte credibile privind pagube civile și a declarat că Israelul nu a cooperat la început cu Washingtonul pentru a stimula asistența umanitară în enclavă. Dar, în fiecare caz, a declarat că nu poate face o evaluare definitivă dacă au avut loc încălcări ale legii.

„Având în vedere dependența semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în SUA, este rezonabil să se evalueze că articolele de apărare acoperite de NSM-20 au fost folosite de forțele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligațiile sale de drept internațional umanitar sau cu cele mai bune practici stabilite pentru atenuarea daunelor provocate civililor”, a declarat Departamentul de Stat în raport.

Senatorul democrat Chris Van Hollen a declarat că administrația a „evitat toate întrebările dificile” și a evitat să analizeze îndeaproape dacă comportamentul Israelului ar trebui să însemne întreruperea ajutorului militar.

„Acest raport se contrazice pe sine, deoarece concluzionează că există motive rezonabile pentru a crede că au avut loc încălcări ale dreptului internațional, dar în același timp spune că nu se constată nerespectarea acestuia”, a declarat democratul.

Mai mult de 34.000 de palestinieni au fost uciși în timpul asaltului Israelului asupra Fâșiei Gaza, care durează de șapte luni, spun oficialii din domeniul sănătății din enclava condusă de Hamas. Războiul a început când militanții Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și răpind 252 de persoane, dintre care se crede că 133 au rămas în captivitate în Gaza, potrivit bilanțurilor israeliene.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult