Cultură

Republica Moldova, invitatul special al Salonului de Carte Bookfest 2024

Republica Moldova va fi Invitatul de onoare la cea de-a XVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurat în perioada 29 mai - 2 iunie. Această prezență specială marchează o apropiere semnificativă între cele două țări, având în vedere legăturile culturale și editoriale puternice pe care le împărtășim.

News.ro
Sursa: News.ro

Potrivit News.ro, prezența Republicii Moldova la Bookfest 2024 stă sub semnul apropierii și al relației speciale dintre cele două țări. „Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul propus de țara invitată, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spațiul lingvistic și cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrățișez”.

„Invitația adresată Republicii Moldova a venit ca o continuare firească a relațiilor excelente pe care le împărtășim cu colegii de peste Prut, inclusiv cu prilejul celor șase ediții de Bookfest Chișinău deja desfășurate acolo. Dar avem în comun și multe dintre problemele pieței de carte, pornind de la publicul restrâns și lipsa unei infrastructuri decente de difuzare. Sperăm ca acest Bookfest 2024 să fie șansa unor pași fermi pe un drum comun pe care ni-l dorim cât mai luminos”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România.

Specific național, dar și punte afectivă către spațiul cultural și editorial românesc, mottoul „Te cuprind, Republica Moldova” este umbrela care reunește cele aproape 40 de evenimente din programul țării invitate la ediția din acest an a Salonului de carte Bookfest. Un program bogat, ce include evenimente cu o arhitectură diversă: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.

„Este un privilegiu și o mare bucurie să fim, pentru prima dată, țară invitată de onoare a Salonului internațional de carte Bookfest de la București. Cel mai mare și mai important eveniment editorial de limba română își deschide, astfel, larg brațele și inima pentru o comunitate literară care, la fel, creează în limba română – cea din Republica Moldova. Dar și mai valoroasă este șansa care i se oferă în aceste zile publicului cititor: aceea de a descoperi, prin autorii prezenți sau prin pagini de carte, o literatură care, fiind «de peste graniță», este în același timp atât de aproape și atât de vie. Pentru că este românească, la fel ca lumea despre care povestește ea. Facem azi, prin carte și cultură, încă un pas spre regăsirea noastră de neam, spre reclădirea punților distruse pentru a uita că suntem un tot întreg. Cred cu tărie că Bookfest 2024 va da un impuls creator literaturii noastre și, totodată, va motiva cititorii din România să treacă Prutul. Prin pagini de carte, dar și pe viu, pentru a spune, așa cum sună și sloganul prezenței noastre la Bookfest 2024, «Te cuprind, Republica Moldova», a mărturisit Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Republica Moldova.

Pe lista autorilor moldoveni care vor fi prezenți la Bookfest se numără atât scriitori cunoscuți, poeți și prozatori, reprezentanți ai mai multor generații, precum și nume importante din sfera nonficțiunii. Marele poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist și publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnalistul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski – scriitori-punte între România și Republica Moldova, se află pe lista invitaților. De asemenea, un număr consistent de reprezentanți ai noii generații de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenți la Bookfest 2024, nume precum: Ion Buzu, Valentina Șcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guțu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Sașa Zare sau Dumitru Fanfarov.

Lista participanților la evenimentele organizate de țara invitată de onoare este completată de o serie de scriitori născuți în Republica Moldova care s-au stabilit și au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guțu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români importanți.

Întreg programul de evenimente și lista participanților vor fi făcute publice în conferința de presă oficială, organizată în săptămâna dinaintea evenimentului, pe data de 23 mai, ora 11.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult