Tarabele cu dulciuri și veselă, luate cu asalt de cumpărători în ajunul Paștelui Blajinilor
Forfotă mare a fost astăzi la Piața Centrală din Chișinău. Vizitatorii s-au îmbulzit la tarabe pentru a cumpără pomeni și produse pentru masa de pomenire. Tradițional, duminică și luni, de Paștele Blajinilor, oamenii vor merge în cimitire pentru a-i comemora pe cei răposați. Preoții îndeamnă credincioșii să renunțe la mâncare și băuturi la morminte și să dea de pomană în special celor mai nevoiași.
De dimineață, zonele în care se vinde veselă arătau ca un mușuroi de furnici. Oamenii alegeau în grabă căni și farfurii, după care treceau pe la tarabele cu prosoape, dulciuri și cele cu flori artificiale.
„Prețurile sunt ca anul trecut, nu avem diferență în prețuri, asortiment avem destul. Fiecare după buzunar, o cană, un șervețel.”
Pentru a-i pomeni pe cei răposați, oamenii spun că sunt gata să scoată din buzunar și câteva mii de lei, întrucât spun ei, o astfel de sărbătoare este o dată pe an.
„Șervețele și ceva acolo ce trebuie să iau pentru apropiații noștri. - Cât planificați să cheltuiți? - Undeva la două mii de lei ca să fiu mulțumită și să mulțumesc la apropiații noștri - rude, vecini, care mai sunt nevoiași”.
„Alegem veselă, ștergare, căni. - Cât planificați să cheltuiți pentru pomeni? - Undeva la două-trei mii de lei, asta așa, fără mâncare, este o dată în an. Ei tot așteaptă ca să ne facem pomană.”
„Am făcut (n.r. cumpărături) și mai înainte, dar astăzi așa, pentru copii, pentru nepoți.”
„Am cumpărat bomboane, prosoape și mă duc mai departe. Acum am cheltuit deja vreo 300 de lei, dar mai am de cumpărat veselă, căni.”
Cozi mari s-au format și la tarabele cu dulciuri. Comercianții spun că au suplimentat stocurile cu cele mai solicitate produse.
„Noi avem foarte mari vânzări, acum, la momentul dat, dacă este această sărbătoare, avem vânzări, deservim cu prețuri accesibile.”
Preotul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, Andrei Rusu, spune că în aceste zile oamenii nu ar trebui să facă schimb de pomeni, dar să ofere un ajutor pentru cei mai nevoiași. Creștinii ar trebui să meargă mai întâi la biserică, să aprindă o lumânare și să se roage pentru cei decedați.
În acest an, Paștele Blajinilor va fi marcat pe 12 și 13 mai.