Social

Un bărbat care și-a bătut soția până la moarte, condamnat la 135 de ore în folosul comunității. ONG: „Atât costă viața unei femei?”

Un bărbat din raionul Florești a fost condamnat la 135 de ore în folosul comunității, după ce și-a bătut soția, iar ca rezultat aceasta a decedat. Sentința a fost pronunțată pe data de 8 mai, de magistrații Judecătoriei Soroca, sediul Florești. Pe lângă munca în folosul comunității, inculpatul urmează să achite mai puțin de 3 mii de lei, cu titlu de cheltuieli pentru judecată. „Atât costă viața unei femei?” – s-a întrebat, în reacție, Organizația non-guvernamentală „Femei pentru Femei”. ONG-ul se declară „profund marcat” de decizia instanței, pe care o califică drept o „injustiție”, și face apel la autorități să facă dreptate pentru victimă.

Florești, 2024: o femeie a murit, după ce a fost bătută constant de soț. Bărbatul – condamnat pentru violență, nu omor

Cazul a avut loc pe 10 februarie, anul curent. Tragedia a fost generată de o ceartă, iscată între victimă și soțul acesteia, care ar fi fost în acel moment în stare de ebrietate – se precizează în textul deciziei. Femeia ar fi fost bătută „cu pumnii, picioarele și cu un scaun”, fiindu-i provocate multiple vătămări corporale.

Raportul de expertiză medico-legală indică, potrivit textului citat, că „decesul a survenit în urma insuficienței cardiovasculare acute, ca urmare a infarctului miocardic repetat, instalat pe fundalul cardiopatiei ischemice cronice”.

Astfel, bărbatul, care și-a recunoscut integral vinovăția, nu a fost acuzat de omorul femeii, dar de violență în familie, mai exact de maltratare, alte acțiuni violente, soldate cu vătămare ușoară a integrității corporale sau a sănătății, conform articolului 201 prim, alineat (1), lit. a) din Codul penal. Acesta a fost găsit vinovat, pe 8 mai, de prima instanță, fiind condamnat la 135 de ore în folosul comunității.

De menționat că fiica victimei a declarat în instanță că bărbatul ar fi fost violent cu mama sa, pe o perioadă îndelungată de timp.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bălți, în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Soroca, sediul Florești.

ONG: „Atât costă viața unei femei?”

Organizația non-guvernamentală „Femei pentru Femei” a venit cu o reacție publică, în care se declară „profund marcată” de „această injustiție”. ONG-ul solicită acțiuni „de urgență” din partea autorităților. În caz contrar, aceștia spun că își rezervă dreptul de a ieși, inclusiv, în stradă.

„Solicităm de urgență acțiuni corespunzătoare din partea autorităților. Autoritățile trebuie să facă claritate și justiție pentru această femeie, chiar dacă deja post-mortem”, se arată în reacția Organizației, făcută publică pe rețelele de socializare.

Violența pe bază de gen în Republica Moldova: statistici

În 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 24 de cazuri în care au decedat femei, ucise de soți, concubini sau parteneri de viață, iar în 2022 – 21 de femei. Datele au fost prezentate de vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, în cadrul unor audieri publice organizate recent de Legislativ, după ce Ana-Maria, o tânără în vârstă de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, a fost răpită de la Orhei, iar ulterior omorâtă și aruncată într-o pădure, în raionul Telenești.

„Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională, iar statisticile sunt îngrijorătoare. Fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții de violență”, a menționat Doina Gherman, deputată din fracțiunea partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate – formațiune care deține majoritatea în forul legislativ.

Procurorul Mariana Gornea din cadrul Procuraturii Generale declară că, pe parcursul anului trecut, au fost trimise în judecată 136 de cauze penale inițiate pe viol.

Magistrații au emis, în aceste dosare, 98 de sentințe de condamnare la închisoare. Tot pe parcursul anului trecut, a fost finalizată urmărirea penală pentru 592 de cauze de violență în familie, iar instanțele judecătorești au emis peste 600 de sentințe de condamnare. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, susține că, în prezent, circa 5-6 mii de victime ale violenței în familie sunt înregistrate în țara noastră.

Amintim că, în urma audierilor organizate la Parlament pe 30 aprilie, curent, a fost decisă introducerea noțiunii de „femicid” în legislație. Termenul urmează să fie definit ca „uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen”. De asemenea, urmează a fi creat un grup de lucru interinstituțional. În sarcina acestuia va fi pusă elaborarea unui plan național de răspuns prompt la cazurile de violență asupra femeilor și a fetelor.

Unde pot apela pentru ajutor victimele violenței

Victimele violenței din Republica Moldova pot apela după ajutor la telefonul de încredere pentru femei și fete: 0 8008 8008. Acesta funcționează în regim 24/24, 7 zile din 7, și este gratuit și confidențial.

De asemenea, victimele violenței pot apela Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, funcțional în regim non-stop.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult