Social

Institutul Mamei și Copilului: Copiii internați în Secția de Nefrologie și părinții acestora beneficiază de asistență psihologică

Micii pacienți din Secția de Nefrologie a Institutului Mamei și Copilului și părinții acestora vor beneficia de psihoterapie și de consultațiile psihologului, după ce în această unitate medicală a fost renovat cabinetul psihologic. Scopul vizitelor la psihoterapeut este depășirea problemelor cu care se confruntă părinții și copiii lor internați în spital.

Moldova 1 / captură-video
Sursa: Moldova 1 / captură-video

Ecaterina Munteanu este mama unui băiat de doi ani, Robert, care suferă de sindromul nefrotic. Femeia spune că diagnoza a fost pusă cu un an în urmă, după ce copilul a făcut o pneumonie.

„Este un cabinet de ajutor pentru noi și pentru toți pacienții din secție. - Dumnevoastră veți dori să faceți terapie sau să vorbiți împreună cu copilul? - Da, sigur”, a spus Ecaterina Munteanu.

Și Natalia Panco este internată cu fetița sa de un an și jumătate, care suferă de infecție urinară. Ea spune că va vizita cabinetul psihologic atât timp cât se va afla în spital.

„Cred că o să fie foarte bine pentru copii și o să aibă și un pic de ocupație ca să petreacă timpul, pentru că să stai toată ziua, practic puțin ieși afară, dar deja aici se joacă, scriu, e altfel”, a menționat Natalia Panco.

Copiii au povestit că aici fac diferite activități, inclusiv desenează sau dansează.

„Data trecută când am fost pe aici, ne-am jucat, ne-am distrat.”

„Da, am desenat, deoarece ne-au spus să desenăm și am desenat. Cabinetul mi s-a părut confortabil pentru mine, deoarece seamănă cu acasă, se poate de spus, și era destul de plăcut de vorbit cu doamna Irina.”

„Facem combinat art-terapie, terapie prin dans, terapie prin desen, terapie de joc, pentru ca copiii să se deschidă, să simtă încredere că este un mediu de siguranță. La fel facem terapii individuale în zona de fotolii, unde mergem mai profund, în traume mai profunde, se discută, se eliberează, după care clientul se simte mai ușor”, a explicat psihologul Irina Noroc.

Inițial, proiectul a fost început în Secția Urologie și, pe parcurs, toate resursele au fost transferate în Secția Nefrologie.

„Acest suport psihologic este în ajutorul în primul rând al copilului pentru confortul lui psihologic de a trece mai ușor peste momentele în timpul spitalizării, în timpul diagnosticului, mai apoi este în suportul mamelor, pentru că mamele sunt mai puțin stresate, psihologul își ia asupra lui unele momente care dau voie mamei un pic să se relaxeze”, a specificat Viorica Zanosiev, directoarea unei companii private.

Aproximativ 20 de copii cu diverse patologii sunt tratați zilnic în nefrologie, iar sprijinul psihologic este binevenit pentru micii pacienți și părinții lor, spune șeful secției, Valeriu Gavriluță.

„Astăzi copii sunt mai puțini, înainte de sărbători secția cam este mai descărcată, dar în general, secția este prevăzută pentru 22 de copii”, a declarat șeful Secției Nefrologie.

Cabinetul psihologic a fost renovat și dotat cu sprijinul financiar al Fundației germane NatureHeart from Kids în cooperare cu o companie parteneră din Republica Moldova.

Citește mai mult