Un copil de patru ani, diagnosticat cu tetanos. Vladimir Bolocan: „Faptul că a fost salvat este o minune”
Caz ieșit din comun în municipiul Chișinău. Un copil de patru ani a fost salvat ca prin minune după ce s-a infectat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. Potrivit lui, cazul a avut loc chiar în ziua de Paște, iar acum copilul se află în afara oricărui pericol.
„Tetanosul este o boală pentru care există vaccin, iar vaccinarea contra tetanosului dă garanție că nu se va îmbolnăvi persoana. Iată că aici a fost un caz în care copilul nu era vaccinat și, din păcate, s-a îmbolnăvit. Boala aceasta decurge foarte greu și deseori are o rată de deces de 90 la sută. Faptul că acest copil a fost salvat este o minune”, a declarat Vladimir Bolocan.
Menționăm că tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de clostridium tetani ce produce două exotoxine: tetanospazmina și tetanolizina. Cunoscută și sub numele de trismus, aceasta este o infecție caracterizată prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile. Se estimează că, la nivel mondial, tetanosul produce peste un milion de decese anual, majoritatea la nou-născuți și copii mici.
Imunizarea este singura metodă de prevenire eficientă a tetanosului. Aceasta se efectuează gratuit copiilor și adulților la medicul de familie. Prin vaccinare și conduită post expunere adecvată, această patologie poate fi stăpânită până la eliminare. Pentru atingerea acestui obiectiv, acoperirea vaccinală populațională pentru componenta antitetanică trebuie să fie de peste 95%.